Τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των 6 μηνών έναντι της γρίπης συστήνουν οι παιδιατρικοί φορείς.
Σε κοινή ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Παιδιάτρων Λάρισας, τονίζονται τα εξής:
"Η γρίπη φέτος στη χώρα μας έκανε την εμφάνιση της πολύ νωρίς , κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ συνήθως εμφανίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ευτυχώς, αυτό ήταν μια παροδική ενδημική νόσος, και τώρα τείνει να εξαφανισθεί.
Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να επανέλθει τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι λόγω της χρήσης της μάσκας και των lockdown δεν είχαμε γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Γι’ αυτό, οι παιδιατρικοί φορείς συστήνουμε τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των 6 μηνών, για τους εξής λόγους:
-Το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό (50-70%)
-Η γρίπη προσβάλει κυρίως τα παιδιά, που στην συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
-Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα από την γρίπη. Αρκετά όμως από αυτά θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές πχ πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.
-Η νοσηρότητα στα παιδιά προκαλεί απουσίες από το σχολείο και ημέρες χαμένες από την εργασία των γονιών.
-Η εισαγωγή στο νοσοκομείο ταλαιπωρεί σημαντικά την σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών, βάζει την οικογένεια σε περιπέτεια και στοιχίζει πολύ ακριβότερα από όσο στοιχίζει ο εμβολιασμός.
-Ο ΠΟΥ θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα την ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω.
-Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσουμε καθολικά τον πληθυσμό για την γρίπη. Αντίθετα το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών, που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό.
-Την περίοδο αυτή, που ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης. Θα αποφύγουμε έτσι την επικίνδυνη για την υγεία συνοσηρότητα και θα έχουμε τις λιγότερες εισαγωγές από την γρίπη, στα νοσοκομεία και τις εντατικές, που ακόμα δοκιμάζονται από την πανδημία και κατ’ επέκταση θα γλιτώσουμε πάνω από 150 θανάτους από γρίπη.
Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειώσουμε πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει ακόμα και ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά σε διαφορετικό σημείο, ενώ σε καμία δε περίπτωση οι έκτακτοι εμβολιασμοί δεν πρέπει αναβάλλουν τους τακτικούς, που σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών πρέπει να πραγματοποιούνται στην ώρα τους. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους."