«Η Λάρισα επανασυνδέεται δυναμικά με την πολιτιστική και πολιτισμική της κληρονομιά, συνομιλεί με το ιστορικό της παρελθόν και βάζει στέρεα θεμέλια για το μέλλον», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, κ.Θανάσης Μαμάκος, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη Δημοτική Πινακοθήκη, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Το άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά»,  στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου.

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για το κοινό -κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας- να γνωρίσουν και «θησαυρούς» του Μουσείου, που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, σε έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο διάλογο με έργα ιδιωτών και καλλιτεχνών που έχουν προσφερθεί, με πρωτοβουλία της νέας Καλλιτεχνικής Επιτροπής και του κ. Στεφανίδη, για να ενισχύσουν τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γεωργίου Ι. Κατσίγρα.

Η Δημοτική μας Πινακοθήκη, με διαρκή εξέλιξη και τεράστια προσφορά στην εικαστική αισθητική παιδεία όλων των Λαρισαίων -και όχι μόνον- είναι ένας πολύβουος οργανισμός παραγωγής πολιτισμού, με πολλαπλό ρόλο ευαισθητοποίησης, προσφοράς γνώσης, καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης και διαλόγου με τους πολίτες. Είναι ένα πραγματικό διαμάντι για την πόλη και τον Δήμο μας, στην αξία του οποίου όλοι μας οφείλουμε να στεκόμαστε με σοβαρότητα, ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης. Σας καλώ όλες και όλους στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο, για μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης, διασύνδεσης και διαλόγου με τον κόσμο των εικαστικών τεχνών και τους πολύτιμους θησαυρούς της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα», τόνισε ο κ. Μαμάκος.

Νέα αρχή και «άνοιγμα»

Για νέα αρχή στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου, αλλά και για το «άνοιγμα» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας σε πανελλήνια κλίμακα έκανε λόγο, μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος, κ. Αικατερίνη Κόσσυβα.

«Η Πινακοθήκη μας συμμετέχει με χιλιάδες μουσεία όλου του κόσμου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τρόπο πανηγυρικό: με μία μεγάλη έκθεση έργων, «Το άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά», από τις συλλογές της Πινακοθήκης μας και από δωρεές, την επιμέλεια της οποίας έχει ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης και με ποικίλες δράσεις που
στοχεύουν στη συμμετοχή των πολιτών και στον προβληματισμό για τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα του Μουσείου. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου μας.

Το πάντρεμα σ’ αυτή την έκθεση έργων από τις συλλογές του Μουσείου μας με 26 έργα-δωρεές καλλιτεχνών και ιδιωτών από όλη την Ελλάδα μαζί με το χρησιδάνειο του κ. Παπαγιάννη, σηματοδοτεί το άνοιγμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας σε πανελλήνια κλίμακα. Η Πινακοθήκη ξεπερνά τα όρια της πόλης, γίνεται κτήμα όλων αυτών που καταθέτουν ένα έργο τους, ένα κομμάτι της ψυχής τους», τόνισε, μεταξύ άλλων η κ. Κόσσυβα.

Βιωσιμότητα και προσβασιμότητα

Στα μηνύματα της βιωσιμότητας και της προσβασιμότητας, καθώς και της αειφορίας, που διαχέονται στο ευρύ κοινό μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης, αναφέρθηκε, επιπρόσθετα, η κ. Κόσσυβα.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτό τον εορτασμό και να καλέσω τους πολίτες της Λάρισας να συμμετάσχουν σ’ όλες τις δράσεις, στα εγκαίνια της έκθεσης και στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης με θέματα που θα συμβάλουν στον προβληματισμό για το μέλλον των Μουσείων και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων τους στα πλαίσια της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Στόχος μας είναι τα μηνύματα της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας να φθάσουν σ’ όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να αξιοποιηθεί ο προβληματισμός αυτός για το καλό της πόλης και του Πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Εξωστρέφεια και συνέργειες

Στην ανάγκη ενίσχυσης του Μουσείου με προσωπικό, καθώς και στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, κ. Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός Τέχνης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες είναι η εξεύρεση επιπλέον εκθεσιακών χώρων, ώστε να αναδειχθεί στην πλήρη του έκταση ο πλούτος της Συλλογής Κατσίγρα -«που είναι η πιο σημαντική μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης», καθώς και οι κοινές παραγωγές με Μουσεία άλλων πόλεων, όπως της Ρόδου. Αναφερόμενος στην έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο, ο κ.Στεφανίδης υπογράμμισε πως «όλα τα έργα έχουν μικρές “εκπλήξεις”.

Περιμένουμε τον κόσμο, να έρθει να δει τα έργα, να τα σχολιάσει», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, τέλος, πως οι δωρεές αυτές αποτελούν ένα πρώτο βήμα, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες - «έχουμε έρθει εδώ για να πάμε τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα ένα βήμα πιο πέρα -και το θέλουμε και το μπορούμε, σας βεβαιώ», τόνισε. Να σημειωθεί ότι το «παρών» έδωσαν και τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Δημήτρης Ζουρούδης, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 18/5/2024

-Δράση του Ελεύθερου Εργαστηρίου -Γνωριμία με το έργο «Λαύριο» του Κωνσταντίνου Μαλέα , ώρα 10:30

-Παρουσίαση βίντεο με τίτλο «Κλιματική αλλαγή … ώρα για δράση», ώρα 11:00

- Κοινή Δράση των Μουσείων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 “Ανακαλύπτω τη Λάρισα των Μουσείων”, ώρα 13:00

-Εγκαίνια έκθεσης έργων από τις συλλογές της Πινακοθήκης και από δωρεές με επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη υπό τον τίτλο «Το άγνωστο αριστούργημα; Δωρεά», ώρα 19:00

Κυριακή 19/5/2024

Ημερίδα με τίτλο “Πώς το έργο τέχνης αποτελεί πηγή δια βίου γνώσης και συνεχούς ευαισθητοποίησης”, ώρα 11:00

Ομιλητές:

«Η βιωσιμότητα των μουσείων», Κατερίνα Κόσσυβα, φιλόλογος & Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

“Ενισχύοντας την ποιότητα των εμπειριών και τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στα μουσεία και στην τέχνη” , Χαρά Κανάρη, Μουσειοπαιδαγωγός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Διάλειμμα

«Η σύνδεση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Πινακοθήκης με την Μπιενάλε Λάρισας-Νέα Ελληνική Σκηνή», Δημήτρης Ζουρούδης, Καθηγητής Ζωγραφικής, Πρόεδρος ΤΕΕΤ ΣΚΤ ΑΠΘ, Μέλος της K. E. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

«Είναι αυτό τέχνη; – Οι εικαστικές τέχνες στην εποχή των comics και των βιντεοπαιχνιδιών και ο ρόλος των μουσείων στο νέο αυτό πολιτισμικό τοπίο», Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος της Κ. Ε. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα