“Η Επόμενη Μέρα” είχε ως τίτλο η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε ο Θωμάς Παπαλιάγκας χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, που αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συμμετοχή, η συζήτηση υπήρξε ζωηρή και κράτησε το ενδιαφέρον των παρισταμένων μέχρι τέλους.

“Το θέμα είναι τόσο ευρύ, καθώς το τελευταίο μικρό χρονικό διάστημα συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές σε διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προηγήθηκε, τον πόλεμο στο Ισραήλ και στις πέριξ χώρες με τα όσα εγκλήματα εκεί συμβαίνουν, την δεύτερη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μέχρι την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία, την απίστευτη ακρίβεια στη χώρα μας και την πλήρη αποθέσμιση, με τη δημοκρατία του ενός κόμματος. Η οικονομική και κοινωνική ζωή στη χώρα έχουν υποστεί αλλαγές και οι κάτοικοι της χώρας αυτής έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα. Στη χώρα μας συντελείται η πιο βίαιη και μεγάλη αναδιανομή πλούτου από συστάσεως ελληνικού κράτους, με τα διάφορα funds, αγνώστου (αλλά και γνωστής) προελεύσεως, τα οποία αρπάζουν αντί πινακίου φακής τις περιουσίες των οφειλετών, οι οποίοι συνήθως απλώς έχουν υποστεί τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Στην αγορά και την παραγωγή στους κρίσιμους τομείς υπάρχουν μόνο ολιγοπώλια, τα οποία λειτουργούν ως καρτέλ και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης” είπε περιγράφοντας το πρόβλημα ο οικοδεσπότης Θωμάς Παπαλιάγκας.

Και συνέχισε: «Σήμερα, η κοινωνία χωρίζεται σε δύο ομάδες: σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η πολιτική μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία και τη ζωή τους και σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν. Αυτοί που δεν πιστεύουν είναι περισσότεροι και εκ πρώτης όψεως φαίνονται δικαιολογημένοι. Απ’ αυτούς πολλοί απέχουν από τις εκλογές, άλλοι ψηφίζουν ακραία ή ‘ψεκασμένα’ κόμματα και άλλοι με μόνο κριτήριο κάποια μικροεξυπηρέτησή τους. Είναι χρέος του πολιτικού συστήματος να τους πείσει ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή όλων και ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στη χώρα και στον καθένα ξεχωριστά. Δεν βοήθησε σ’ αυτό η μονοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας, όμως τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά και την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και τις πρώτες κινήσεις του, είναι πολύ σοβαρό κόμμα και αποτελεί αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση για σήμερα και, με πολλή δουλειά, μία πολύ καλή κυβέρνηση για αύριο».

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί σήμερα τον κυρίαρχο πόλο σταθερότητας μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον. Παρακολουθούμε τη σταδιακή πολιτική εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Νέα Δημοκρατία είναι διάχυτο το κλίμα αμφισβήτησης, ιδιαίτερα μετά τη διαγραφή του κ. Σαμαρά. Σε αυτό το σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ βαδίζει με νέα δυναμική και ανανεωμένο πολιτικό λόγο, προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια και η υγεία. Στόχος μας είναι να εκφράσουμε, πλειοψηφικά πλέον, την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, σταθερότητα και δικαιοσύνη. Σε αυτή την προσπάθεια για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμπορευτούμε και να συν-διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας».

Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, είπε μεταξύ άλλων: «Οι επιπτώσεις των Ευρωεκλογών τώρα αρχίζουν και παίρνουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχήμα: ο πέραν της ΝΔ δεξιός χώρος συγκροτείται σε αυτόνομο χώρο (με αρκετές όμως κομματικές εκφράσεις), το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο αλλά με σημαντικές απώλειες, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε κυρίαρχο σχήμα στο Κέντρο/Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυθεί σε ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης.

Το μεγάλο θέμα όμως παραμένει: η αποστασιοποίηση (έως αποξένωση) των πολιτών από τους θεσμούς του πολιτικού συστήματος. Για αυτό, η επόμενη ημέρα απαιτεί μια θαρραλέα πρωτοβουλία για αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με πρώτο θέμα τον περιορισμό του Πρωθυπουργοκεντρισμού, που αποτελεί μια δυσβάσταχτη κληρονομιά σαράντα ετών. Καμία μεταρρύθμιση σε Κοινωνικό Κράτος και Παραγωγικό Σύστημα δεν θα έχει βάθος και διάρκεια, εάν δεν προηγηθεί ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος».

Η Μυρτώ Σαμαρά, μέλος του Πολιτικού Συντονιστικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ψυχιατρικής στην Ιατρική, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα στη δημόσια υγεία. Αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση και τις πολιτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που οδηγεί τους πολίτες στην αγκαλιά των ιδιωτών και τόνισε πως σήμερα είναι ανάγκη για ένα καινούργιο ΕΣΥ, που μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της νέας Περιφερειακής Αρχής που αφορούν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αλλά και στο γεγονός της αναβάθμισης του υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλίας με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των Κέντρων Υγείας, με τη χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δράσεων για τις υποδομές και τον  εξοπλισμό  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ύψους 30 εκατ ευρώ.

Παρεμβάσεις έκαναν ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, η πρώην Υπουργός  η Κατερίνα Μπατζελή και ο Χρήστος Παπαστεργίου (πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια σήμερα).

Ανάμεσα στους άλλους, παρέστησαν οι δήμαρχοι Ελασσόνας και Αγιάς, Νίκος Γάτσας και Αντώνης Γκουντάρας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, κα. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού,  οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας  Μαρία Γαλλιού, Χρύσα Ντιντή, Δημήτρης Τσέτσιλας, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.