Νέες ψηφιακές υπηρεσίες με στόχο και την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας θα δημιουργηθούν το 2025, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο θεσσαλός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω και έργου 25 εκατ. ευρώ που δρομολογεί το υπουργείο. Η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη, καθώς περιλαμβάνει σημαντικές προκλήσεις, όπως η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και η έναρξη υλοποίησης των μεγάλων ψηφιακών υποδομών, του εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης και του υπερυπολογιστή Δαίδαλος.
Σε ότι αφορά τις νέες διοικητικές διαδικασίες που αναμένεται να ψηφιοποιηθούν ο υπουργός αναφέρει σχετικά:
"Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την έκδοση, μόνο ψηφιακά, της ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Στον αντίποδα, η ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, ενώ βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να εκδίδονται από την αρχή μέχρι το τέλος ψηφιακά, πιστοποιητικά που σχετίζονται με τον γάμο, τη βάφτιση ή το διαζύγιο. Ευρύτερα, βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεργασία με πολλά υπουργεία, όπως το Εσωτερικών ώστε αριθμός διαδικασιών να πραγματοποιείται ψηφιακά. Στην πύλη gov.gr προστίθεται περίπου μιάμιση υπηρεσία την ημέρα. Τα οφέλη από την ψηφιοποίηση του κράτους είναι απτά, εάν λάβουμε υπόψη πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του «112» που έχει σώσει ανθρώπινες ζωές.
Προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογούμε τη δημιουργία κεντρικού κόμβου διαχείρισης και ανάλυσης big data, που αφορά το πώς θα μπορέσουμε τα μεγάλα δεδομένα που υπάρχουν στο Δημόσιο να τα μετατρέψουμε σε εργαλείο εφαρμογής πολιτικών. Πήραμε πολύ σημαντικές απαντήσεις από όλα τα υπουργεία για διαδικασίες που θεωρούν γραφειοκρατικές. Το 2025 λοιπόν, σε συνδυασμό και με έργο-πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη που δρομολογούμε, θα μπορέσουμε όλη αυτή την πληροφορία να την μετουσιώσουμε σε έργα.
Στο ερώτημα τι περιλαμβάνει το έργο-πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, απάντα:
"Μέσω του έργου 25 εκατ. ευρώ, που προωθούμε, τα υπουργεία θα μας ενημερώνουν για το είδος των δεδομένων που θα επιθυμούσαν να επεξεργαστούν, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες απαντήσεις, διατυπώνοντας απλά ή σύνθετα ερωτήματα. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζεται, για παράδειγμα, ενδεχόμενη απάτη στη συνταγογράφηση ή θα παρακολουθείται η πορεία μιας ασθένειας, με βάση ιατρικά δεδομένα που, βεβαίως, παραμένουν απολύτως ανώνυμα. Ολα αυτά τα στοιχεία μπορούν να μετατραπούν σε πλούσια και πολύτιμη εμπειρία για ερευνητικά κέντρα, για φαρμακευτικές εταιρείες, για τα νοσοκομεία και πρώτα απ’ όλα για το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Επίσης, στη δικαιοσύνη, χάρη στη τεχνητή νοημοσύνη, οι δικαστές θα είναι σε θέση να βρουν γρήγορα την πληροφορία που χρειάζονται για υποθέσεις που χειρίζονται".
Λ.Ε. trikalaenimerosi.gr