Σε επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη, για τη διάσωση του Μεγάρου και της Οικίας Αλεξάνδρου στην πόλη της Λάρισας, προχώρησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αξιώνοντας απαντήσεις στη Βουλή και υποστηρίζοντας έμπρακτα -αλλά και όπως είχε δεσμευθεί- τις πρόσφατες, σχετικές πρωτοβουλίες του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΔΘ), καθώς και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας.

Στο δε κείμενο της επίκαιρης ερώτησής της, η Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει τα εξής:

«Ανταποκρινόμενο στο χρέος του ως θεσμικός, επιστημονικός φορέας του Τόπου μας, προσφάτως, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΔΘ) κάλεσε με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση, να πράξει τα δέοντα, προκειμένου να διασωθεί το Μέγαρο, όπως και η Οικία Αλεξάνδρου στη Λάρισα.

Αμφότερα τα κτίρια έχουν αρχιτεκτονική αξία ως προς την εξωτερική τους όψη, την ογκοπλασία τους, τον εσωτερικό τους διάκοσμο, ενώ παράλληλα αποτελούν σήμερα ιστορικά τοπόσημα της πόλης. Όπως μάλιστα προτείνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, τα δύο κτίρια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αφενός το Μέγαρο ως έδρα του Θεσσαλικού Φεστιβάλ Θεάτρου και της αντιδημαρχίας πολιτισμού, ενώ η Οικία στην οδό Παπακυριαζή σαν Μουσείο Παιχνιδιών, ως αναφορά στον παλιό ιδιοκτήτη, αλλά και για την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης ως πόλης των μουσείων.

Εναλλακτικά, προτείνεται η Οικία να στεγάσει την δημοτική βιβλιοθήκη ή να λειτουργήσει ως Δημαρχιακό Μέγαρο με εθιμοτυπικό γραφείο Δημάρχου και χώρο για εκδηλώσεις, καθώς η εγγύτητά της στο υπάρχον Δημαρχείο ενδείκνυται γι’ αυτό.

Με το υπ΄αριθμ. 060-12/2/2025 έγγραφό του μάλιστα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας κάλεσε τόσο το υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας), όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΔΑΟΚΑ/Τμήμα διατηρητέων) να προβούν σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου τα δύο κτίρια Αλεξάνδρου να κριθούν διατηρητέα.

Δυστυχώς και ενώ μέχρι πρόσφατα είχε γίνει διακοπή εργασιών, η ΥΔΟΜ του Δ. Λαρισαίων προχώρησε σε άρση της διακοπής, έπειτα από σχετικές απαντήσεις των αντίστοιχων υπηρεσιών της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επιτρέποντας στην ουσία εργασίες όπως εσωτερικούς χρωματισμούς, επεμβάσεις σε κουφώματα, αντικατάσταση δαπέδων και εγκαταστάσεων και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο του κτιρίου.

Εργασίες δηλαδή που μπορούν να αλλοιώσουν πλήρως την αρχιτεκτονική εικόνα του κτιρίου καταστρέφοντας, δυνητικά, αρχιτεκτονικά στοιχεία και υλικά επικαλύψεων ιδιαίτερης αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας. Ειδικά σε ένα κτίριο που ήταν γνωστό στην πόλη για τον εξαιρετικό του εσωτερικό διάκοσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι αμφότερα τα κτίρια Αλεξάνδρου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Λάρισας – μια ιστορία που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διατηρήσει και να προστατέψει.

Αλλά και επειδή το Μέγαρο Αλεξάνδρου, όπως και η Οικία Αλεξάνδρου, δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν τη ‘’μοίρα’’ άλλων κομβικών κτισμάτων της πόλης μας, όπως αυτά της οδού Παπαναστασίου, ή το αντίστοιχο διατηρητέο της οδού Σεφέρη, τα οποία προσφάτως χάθηκαν για πάντα ή επίκειται οσονούπω να χαθούν, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και απαξίωσης, με αποτέλεσμα η πόλη να διαθέτει ελάχιστα διατηρητέα κτίρια», η Ευαγγελία Λιακούλη καλεί στη Βουλή τη Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να απαντήσει δια ζώσης, στη βουλευτή, αλλά και στην τοπική κοινωνία: «σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται θεσμικά να προβεί η ίδια και οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταται, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κατάρρευση των ως άνω ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων ταυτότητας της πόλης της Λάρισας».