Την έναρξη της κατασκευής -στα όρια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας-, ενός από τα µεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης ανακοίνωσε η Lightsource bp. Πρόκειται για το έργο «Ενιπέας» ισχύος 560 MWp βρίσκεται στις περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας και αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον βεβαρημένο κάμπο που βλέπει να χάνει μεγάλα κομμάτια παραγωγικής γης εν ονόματι της Ενέργειας.

Την κατασκευή του ανέλαβε η Ameresco Sunel Energy, κοινοπραξία µεταξύ της αµερικανικής Ameresco, παρόχου ολοκληρωµένων υπηρεσιών καθαρής τεχνολογίας µε εξειδίκευση στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, και του Sunel Group, διεθνούς εργολάβου στον τοµέα της µηχανικής, προµήθειας και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων. Το έργο που συγχρηµατοδοτείται από την Ε.Ε. µέσω του ταµείου NextGenerationEU και αναµένεται να ολοκληρωθεί σε διάστηµα 18 µε 24 µηνών, περιλαµβάνει δύο συµπλέγµατα: τη Σκοπιά, ένα νότιο σύµπλεγµα, ισχύος 400 MWp, και την Καλλιθέα, ένα βόρειο σύµπλεγµα, ισχύος 160 MWp, όπου θα εγκατασταθούν σχεδόν 970.000 µονάδες φωτοβολταϊκών πάνελ.

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο αναµένεται να παράγει 0,90 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, τροφοδοτώντας 225.000 νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάρκο θα διαθέτει 970.000 µονάδες φωτοβολταϊκών πάνελ...

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr