Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2023 η Ημερίδα Παρουσίασης Αποτελεσμάτων του Προγράμματος Erasmus+ KA220 «CHOICE» που διοργάνωσε το 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό παρευρισκόμενων, γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Παναγιώτα Δραγατογιάννη ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο κ. Σωτήριου Απόστολος, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γ΄ Περιφέρειας Λάρισας, ο κ. Παπαποστόλου Δημήτριος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ-ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ», καθώς και ο κ. Σίμος Βασίλειος, αιρετός εκπρόσωπος του ΠΥΣΠΕ Λάρισας και πλέον εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος. Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός του κ. Γκόλτσου Κωνσταντίνου, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Την εκδήλωση συντόνισε η Υποδιευθύντρια του σχολείου, κ. Θεοδώρα Γκανάβα.

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με προσκεκλημένη ομιλία του Δρ. Βύρωνα Δαμασιώτη, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ερευνητή του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ με θέμα: «Πρόγραμμα “CHOICE”: Μια καινοτόμα εκπαιδευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ακολούθησε εισήγηση από την κ. Ευαγγελία Μπότη, πρώην εκπαιδευτικό του 16ου Δ.Σ. Λάρισας και νυν Διευθύντρια του 3ου Δ.Σ. Γιάννουλης, επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος “CHOICE” με θέμα: «Η συμβολή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας στην επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος».

Στη συνέχεια, η κ. Παρασκευή Μπελόγια, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας του 16ου Δ.Σ. Λάρισας και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος “CHOICE” παρουσίασε την Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Μάθησης CHOICE (CHOICE E-Learning Platform), καθώς και τους τρόπους αξιοποίησης των Εκπαιδευτικών Μονοπατιών CHOICE (Educational Paths), υλικό προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του έργου που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος για να υποστηρίξει τα ευρωπαϊκά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην αποτελεσματική καλλιέργεια δεξιοτήτων ιθαγένειας που ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε με εργαστήριο που συντόνισε ο κ. Γρηγόρης Στεργίου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής του 16ου Δ.Σ. Λάρισας και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος “CHOICE” στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε το «EcoChoice», ένα καινοτόμο και συναρπαστικό εκπαιδευτικό διαδικτυακό παιχνίδι σχεδιασμένο ειδικά για μαθητές, με στόχο την καλλιέργεια βιώσιμων συνηθειών, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την ανταλλαγή πληροφοριών το οποίο αναπτύχθηκε από την Κοινοπραξία “CHOICE” και είναι διαθέσιμο τόσο στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού Προγράμματος CHOICE, όσο και στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Παναγιώτα Δραγατογιάννη με μία ενδιαφέρουσα εισήγηση ανέλυσε το θέμα: «Κινητικότητα για Μαθητές και Προσωπικό στη Σχολική Εκπαίδευση: Οφέλη από τη Συμμετοχή του Σχολείου στις Βασικές Δράσεις 1 & 2 του Προγράμματος Erasmus+».

Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την παρουσίαση του νέου Προγράμματος Εrasmus+ KA122 από τη συντονίστρια του Προγράμματος και εκπαιδευτικό του σχολείου, κ. Παρασκευή Μπελόγια. Το νέο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με θέμα: «Ενδυναμώνοντας την Ποιότητα της Παρεχόμενης Εκπαίδευσης μέσω της Συμπερίληψης, της Καινοτομίας, της Τεχνολογίας και της Διεθνοποίησης» έχει διάρκεια 18 μηνών (Σεπτέμβριος 2023-Δεκέμβριος 2024) και περιλαμβάνει 16 συνολικά δραστηριότητες κινητικότητας για εκπαιδευτικούς που αφορούν σε παρακολούθηση σεμιναρίων στο εξωτερικό (training courses) καθώς και σε παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) σε σχολεία του εξωτερικού, ενώ παράλληλα 8 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου θα συμμετέχουν σε ομαδικές κινητικότητες μαθητών σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού (Κύπρος-Ιταλία).

Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας για τη συμμετοχή τους σε ένα τόσο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ευχόμαστε επίσης καλή επιτυχία στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκινά στο σχολείο, και αναμένουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει αυτή η εκπαιδευτική πρωτοβουλία, προσδοκώντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης, καθώς και στην προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης.