«Η υγεία είναι το αγαθό που σχετίζεται άρρηκτα όχι μόνο με την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου αλλά με την ίδια του την ύπαρξη.
Η ποιοτική δημόσια υγεία, η αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών υγείας και η αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη είναι προτεραιότητες που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει.
Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ακόμη ένα βήμα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας μέσα μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, που εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση και εξατομικευμένη περίθαλψη και φροντίδα για κάθε πολίτη».
Τα παραπάνω υποστήριξε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».
«Ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του νομοσχεδίου που είναι δομημένο σε τρεις πυλώνες, με στόχο τη μεγαλύτερη ωφέλεια που μπορεί να αποκομίσει ο πολίτης-ασθενής.
Ο πρώτος πυλώνας είναι η καθιέρωση του προσωπικού γιατρού για κάθε πολίτη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο προσωπικός γιατρός - που θα είναι γιατρός γενικής οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας - θα αποτελεί την υποχρεωτική “πύλη εισόδου” του πολίτη στο σύστημα Υγείας, αλλά και για τις προγραμματισμένες νοσηλείες και χειρουργεία σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Έχει διαπιστωθεί ότι έλλειψη προσωπικού γιατρού είναι η βασική αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα δυσχέρειες στην ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρία των
ασθενών.
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι ο σύμβουλος υγείας του πολίτη. Θα συμβουλεύει προσωπικά και εξατομικευμένα τον πολίτη και θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
Οι υπηρεσίες των προσωπικών ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων, των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και κατ' οίκον και περιλαμβάνουν ενημέρωση του πολίτη για την πρόληψη, συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και δημιουργίαατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για τον καθένα που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού γιατρού.
Ο προσωπικός γιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από κάθε πολίτη στον τόπο διαμονής του, απλά και δωρεάν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Καθιερώνεται σύστημα κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής, αλλά και «αντικινήτρων» για όσους επιλέγουν να μην το κάνουν.
Για παράδειγμα, όσοι εγγραφούν σε “προσωπικό γιατρό” θα καταβάλλουν μικρότερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις. Επίσης, θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού, αφού αυτά θα κλείνονται κατά κύριο λόγο μέσω των “προσωπικών γιατρών”. Μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους, εντός έξι μηνών.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ. Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των πολιτικών αποζημιώσεων και τη σύναψη και διατήρηση σε ισχύ συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών υγείας θα είναι τα ποιοτικά κριτήρια.
Ο τρίτος πυλώνας είναι βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας. Καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται η κατ’ οίκον νοσηλεία με παροχή σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες και μονάδες υγείας. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων ώστε να δίνονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κατέχει κεντρική θέση στο κάθε σύστημα υγείας διότι αποτελεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που αφορούν στην προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της αρρώστιας, την περίθαλψη, την παρακολούθηση, την αποκατάσταση και την επανένταξη των ασθενών. Στηριζόμενο στους τρεις άξονες, το σχέδιο του Υπουργείου υγείας δίνει έμφαση σε επιμέρους πολιτικές που προάγουν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια στις υπηρεσίες υγείας προκειμένου να παρέχεται στον ασθενή η κατάλληλη φροντίδα μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την βελτίωση των υποδομών των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ και την συνεργασία με ιδιωτικές δομές».
«Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί προεκλογικά για διαμόρφωση συνθηκών στον τομέα της υγείας εφάμιλλων του ευρωπαϊκού μέσου όρου, συνθηκών που θα περιέχουν και θα διαμορφώνουν συνθήκες για αξιοπρεπή και ασφαλή περίθαλψη». κατέληξε η κα Μπίζιου.