Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ (φωτο) θα ταξιδέψει την Παρασκευή μέχρι τη Λάρισα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, προκειμένου να επισκεφθεί το Συντονιστικό Στρατηγείο της επιχείρησης «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εν συνεχεία, μαζί με τον υπουργό θα μεταβεί στο Τζιμπουτί, όπου θα βρίσκεται η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν αντικειμενικά γερασμένο στόλο, αποτελεί τη μοναδική χώρα που μαζί με την Ιταλία υποστηρίζουν σθεναρά τις «Aspides», μια επιχείρηση που πολλοί στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν με αμφιθυμία.

Ο κ. Δένδιας, πάντως, χθες από το Λαγονήσι όπου βρέθηκε, μεταξύ πολλών άλλων υπουργών που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist, είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας.

«Βλέπουμε λοιπόν τις δαπάνες στην άμυνα να ξεπερνούν και το 4% ως όριο, ως “εισιτήριο” προς την επιβίωση», δήλωσε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος και στην ατζέντα 2030.

Είναι προφανές ότι αφενός τα F-35, αφετέρου οι υπόλοιπες δαπάνες που προγραμματίζονται, θα οδηγήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε ύψος που καμία χώρα του ΝΑΤΟ (πλην των ΗΠΑ) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ