Κινητοποίηση στην Αθήνα πραγματοποίησαν μηλοπαραγωγοί από τη Λάρισα, την Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και τη Μαγνησία, κλιμακώνοντας τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.
Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεύτηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει στρέμμα» και «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».
Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα εξαγγείλει μέτρα στήριξης των μηλοπαραγωγών, χωρίς όμως να διευκρινίσει την παραμικρή λεπτομέρεια για το ύψος ή τη μορφή της όποιας αποζημίωσης.
Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε την περικοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην πλειοψηφία των μηλοπαραγωγών, παρά τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης πως αυτή θα δοθεί μέχρι το 2027 και το αίτημα των παραγωγών για διατήρησή της.
«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», ξεκαθάρισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Όπως εξήγησε, ο διπλασιασμός του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες παραγωγούς, επηρεάζοντας ολόκληρες περιοχές της χώρας.
«Πουλάμε τα μήλα σε εξευτελιστικές τιμές και τα βλέπουμε στα ράφια δέκα φορές ακριβότερα», υπογράμμισε όσον αφορά την αισχροκέρδεια που εκδηλώνεται από μεγαλεμπόρους και βιομήχανους. «Υπάρχουν τα χρήματα και επαρκούν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα μας», σημείωσε και κατήγγειλε πως δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που δεν δίνεται καμία ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα.
«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν με ακόμα πιο μαζικές και ενωτικές πρωτοβουλίες.
Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στην πλατεία Καραϊσκάκη νωρίτερα τους υποδέχτηκε με πανό ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας.
Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν:
-- Να ισχύσει έως το 2027 - όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση - η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.
-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και να επιτρέπουν προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
902.gr