Στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός το αίτημα των καστανοπαραγωγών του νομού Λάρισας για περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος τους, καθώς το αρχικό ποσό στήριξης (150 ευρώ το στρέμμα) που ανακοινώθηκε προ ημερών, δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος.

Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τους προέδρους των Συνεταιρισμών Μελιβοίας Βαγγέλη Κρανιώτη, Ποταμιάς- Σκήτης Βαγγέλη Μανίκα, Καρίτσας- Στομίου Ευθύμιο Τριανταφύλλου, Αμπελακίων Ευθύμιο Καζαντζή και του αντιδημάρχου Αγιάς Γιώργου Γιάνναρου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απ. Μπίλλη και του αναπλ. Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας Δημήτρη Σταυρίδη.

Οι συνεταιριστές ανέλυσαν τα αίτια της σημαντικής απώλειας εισοδήματος που είχαν τη φετινή χρονιά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ασθένειας της φαιάς σήψης, υπενθυμίζοντας ότι το κάστανο αποτελεί τη βασική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Αγοραστού προς το ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική οδοποιία και τα αρδευτικά δίκτυα, αλλά και στις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία της παραγωγής, με το πρωτοπόρο πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς και με την συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και την έγκαιρη προετοιμασία για τον δραστικό περιορισμό της ασθένειας, τη νέα χρονιά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποστείλει σχετική επιστολή με τα αιτήματα των καστανοπαραγωγών στο ΥΠΑΑΤ. Ανάλογη επιστολή για την ανάγκη κάλυψης του χαμένου εισοδήματος για όλα τα πληττόμενα προϊόντα του νομού, είχε στείλει στις 9-12-2022. Τέλος θα επιδιωχθεί συνάντηση των παραγωγών με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά.