Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά είχε στην Αθήνα ο Χρήστος Καπετάνος, συνοδευόμενος από αγρότες του νομού μας, για να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα των παραγωγών που προέκυψαν τη φετινή χρονιά αλλά και να ζητήσουν την δρομολόγηση λύσεων, αιτημάτων που αφορούν την περιοχή της Λάρισας.

«Επισκέφθηκα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Γεωργαντά με αντιπροσωπεία αγροτών μας για να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με μεγάλη μερίδα παραγωγών του νομού Λάρισας.

Ειδικότερα, συζητήσαμε για μια σειρά ενεργειών που επείγει να δρομολογηθούν, όπως αυτή της ενημέρωσης των αγροτών για την ενεργοποίηση της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που θα έχει ισχύ από 1/1/2023, ώστε να γίνουν γνωστές σε όλους τους αγρότες οι βασικές μεταβολές που θα δουν από τη νέα καλλιεργητική χρονιά, καθώς στους στόχους της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνονται ο φιλοπεριβαλλοντικός – ψηφιακός μετασχηματισμός και οι αυστηροί έλεγχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατάφερε να διατηρήσει τα κεφάλαια της προηγούμενης ΚΑΠ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός για την υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζεται μειωμένος.

Παρουσιάσαμε επίσης στον υπουργό το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής αλλά και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί λόγω των ζημιών στους καρπούς των δενδρώδων καλλιεργειών τους. Εξαιτίας αυτού, ζητήσαμε όλοι οι πληγέντες να λάβουν αποζημιώσεις de minimis σε καρπούς όπως κάστανα, μήλα, αχλάδια, αμύγδαλα και αμπέλια, ενώ οι εκπρόσωποι των καστανοπαραγωγών πρότειναν στον υπουργό την υιοθέτηση του νέου σκευάσματος που ήδη έχει πάρει έγκριση στην Ιταλία όπου προλαμβάνει τον μύκητα της φαιάς σήψης, κάτι που ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε άμεσα να εξετάσει και να χρηματοδοτήσει ως Υπουργείο, αν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Όσον αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ζητήσαμε να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των καλλιεργητών για την επέκτασή της και σε άλλα προϊόντα, όπως κατ εξοχήν το καλαμπόκι, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στη φυτική παραγωγή δίνει ανάσα στους καλλιεργητές, ενισχύει τη βιωσιμότητά τους και η εφαρμογή της και στις προαναφερόμενες καλλιέργειες καθίσταται αναγκαία.

Ένα ακόμη θέμα που θέσαμε στον υπουργό, κατόπιν αιτήματος των αγροτών, ήταν η συγκρότηση της Επιτροπής απαλλοτριώσεων για την τακτοποίηση των κτημάτων στις παρακάρλιες περιοχές, όπου υπήρξε ρητή η πρόθεση του υπουργού να εξετάσει άμεσα το συγκεκριμένο θέμα.

Η συνέχιση του προγράμματος της μείωσης της νιτρορύπανσης, είναι ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στον υπουργό, καθώς το μέτρο αυτό είναι φιλοπεριβαλλοντικό και συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, στην εξοικονόμηση ύδατος και η στρεμματική του επιδότηση αντισταθμίζει το χαμένο εισόδημα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον φίλο Γιώργο Γεωργαντά, για την ενημέρωση, την υπομονή και την τεκμηρίωση των θέσεων του, ακόμη και σε όσα δεν ήμασταν σύμφωνοι.

Όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, θα συνδράμουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων, δίνοντας συνέχεια στο επάγγελμα του αγρότη».

Παρόντες στην συνάντηση, οι αγρότες Ευάγγελος Μανίκας από την Ποταμιά, Ευάγγελος Κρανιώτης από την Μελιβοία, Θύμιος Καζαντζής από τα Αμπελάκια, Νίκος Τσιαχρής από τον Συνεταιρισμό Αργυροπουλίου, Ευθύμιος Τριανταφύλλου από την Καρίτσα, Αθανάσιος Σοφλιός από την Αγιά.