Υλοποιήθηκε το 2ο εργαστήριο της Διακρατικής συνεργασίας LEADER μεταξύ των εταίρων ΟΤΔ ΑΕΝΟΛ Α.Ε., ΟΤΔ Ventoux – Γαλλία και ΟΤΔ ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. – ΣΕΡΡΕΣ του υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του ΠΑΑ.
Στο πλαίσιο της Διακρατικής συνεργασίας, ο Δήμος Τεμπών υποδέχτηκε την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου 2022 τα μέλη των αποστολών, από την περιοχή του όρους Ventoux της Γαλλίας και από τις Σέρρες. Το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας LEADER του υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του ΠΑΑ, με τίτλο «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές», επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές των τριών εταίρων καθώς και την περιοχή παρέμβασης από την Καλλιπεύκη ως τους Γόννους και κατά μήκος της Κοιλάδας των Τεμπών, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση μέσα από δραστηριότητες πεζοπορίας και ποδηλατικού τουρισμού και τις 4 εποχές.
Την αποστολή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων συνόδευαν η κα Valérie Michelier, δήμαρχος CAROMB, πρόεδρος της ΟΤΔ Ventoux, αντιπρόεδρος του συνδέσμου δήμων και κοινοτήτων του Ventoux _Comtat Venaissin και ο κος Frédéric Rouet, Δήμαρχος VILLES SUR AUZON, αντιπρόεδρος του Δρυμού, υπεύθυνος οικοτουρισμού και του brand “VALEURS DU PARC”, ενώ την αποστολή της ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ συνοδεύουν ο κ. Καριπίδης Δημήτριος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. και η κα. Τριανταφύλλου Ελένη, Δ/ντρια της ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. και Συντονίστρια της Ομάδας Τοπικής Δράσης.

 

Οι αποστολές ξεναγήθηκαν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στην περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών με επισκέψεις σε σημεία που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον αλλά και σημεία που με την αξιοποίησή τους μπορούν να αποτελέσουν πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όπως οι παλιές σήραγγες, η σιδηροδρομική γραμμή και τον παλιό σταθμό της Ιτέας του ΟΣΕ, κρεμαστή γέφυρα Τεμπών, Χάνι Κοκκώνας, πηγή Δάφνης και Αφροδίτης, κλέφτικο μονοπάτι κλπ. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κα Τάνια Δόκου, ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών κ. Γεώργιος Νικολάου και η κα Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, υποδέχτηκαν τις αποστολές στα Αμπελάκια στην 4η Γιορτή Κάστανου, όπου και προσφέρθηκε γεύμα με τοπικά προϊόντα. Στα Αμπελάκια επισκέφθηκαν τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, δοκίμασαν τοπικές γεύσεις και κάστανα και είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την παράδοση της ιστορικής κοινότητας. Επίσης, στα Αμπελάκια παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ κ. Ελευθέριος Φουρκιώτης.

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Μανώλη και ο Πρόεδρο του ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών κ. Νικολάου, αφού καλωσόρισαν τα μέλη και των δύο αποστολών, έδωσαν σε όλους, ως δώρο διάφορα τοπικά προϊόντα, που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών.
Την Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2022 τα μέλη των αποστολών είχαν την ανεπανάληπτη εμπειρία να βιώσουν την προτεινόμενη ποδηλατική διαδρομή ξεκινώντας από την περιοχή της Καρυάς, προς Καλλιπεύκη καταλήγοντας στους Γόννους, όπου και συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Γόννων κ. Βασίλειο Σίμο. Στη συνέχεια, ακολούθησαν την ποδηλατική διαδρομή, διασχίζοντας την Κοιλάδα των Τεμπών.
Έπειτα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μοναδική περιοχή φυσικού κάλλους στο Δέλτα του Πηνειού.
Στόχος της διακρατικής συνεργασίας είναι η ανάπτυξη του ποδηλατικού και περιπατητικού τουρισμού, όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς επίσης και η τουριστική ανάπτυξη των γύρω περιοχών του Δήμου Τεμπών, η οποία διαθέτει σε υπέρμετρο βαθμό τα φυσικά και πολιτιστικά στοιχεία, που συντελούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Ελασσόνα με την ημερίδα που έλαβε χώρα εκεί και ήταν ανοιχτή προς το κοινό και ιδιαίτερα σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η Διακρατική συνεργασία καθώς και οι ιδέες των εμπειρογνώμων για τη χάραξη πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία τον προηγούμενο Απρίλιο, το δεύτερο ήταν το τωρινό και θα πραγματοποιηθούν άλλα δύο εργαστήρια το 2023.
Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης μετά το αποχαιρετιστήριο γεύμα που έλαβε χώρα σε παραδοσιακή ταβέρνα στο δήμο Ελασσόνας, δήλωσε: "η ανάπτυξη του ποδηλατικού και περιπατητικού τουρισμού θα φέρει νέα πνοή και ώθηση στον τόπο μας και θα αναδειχθεί η πολιτιστική και γαστρονομική μας κληρονομιά. Σύμφωνα με τη Γαλλική αποστολή η Κοιλάδα των Τεμπών και το διάσπαρτο πλούσιο φυσικό τοπίο του τόπου μας γενικότερα, αποτελεί παράδεισο του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και παράδεισο της κάθε μορφής αθλητισμού. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του τόπου μας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν".