Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα στο θεσσαλικό κάμπο, επιβάλλει το συχνό πότισμα των καλλιεργειών, οι οποίες δοκιμάζονται από τον παρατεταμένο καύσωνα. Βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια χρειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ποτίζονται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρη Τσιουρή «το πληγωμένο –από τον daniel- αρδευτικό δίκτυο του Οργανισμού βρίσκεται πλέον σε λειτουργικό επίπεδο. Έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε τις περισσότερες ζημιές και γι΄αυτό ευχαριστώ τον Υφυπουργό Κρατικής Αγωγής Χρήστο Τριαντόπουλο και όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά.

Από τους 14 συνολικά Ταμιευτήρες που διαθέτει ο Οργανισμός, οι περισσότεροι διαθέτουν τις απαιτούμενες ποσότητες νερού. Δεν τους έχουμε γεμίσει για λόγους ασφαλείας, ώστε σε ενδεχόμενο νέων πλημμυρών τα νερά να μη φύγουν στις γειτονικές εκτάσεις.

Από τον daniel καταστράφηκαν ο Ταμιευτήρας στο Καλαμάκι (από τους μεγαλύτερους του Οργανισμού, ο οποίος αρδεύει πάνω από 30.000 στρέμματα) και στο Καστρί. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ουσιαστικά κατασκευής από την αρχή.

Για τη φετινή αρδευτική περίοδο δεν θα χρειαστεί να τους αξιοποιήσουμε, λόγω των ακαλλιέργητων πλημμυρισμένων γειτονικών εκτάσεων. Όσον αφορά στις 40 γεωτρήσεις, οι 38 είναι λειτουργικές και στη διάθεσή μας. Οι δύο, στη Χάλκη και στη Γυρτώνη, λόγω καταστροφών από το daniel έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες επιδιόρθωσης των ζημιών».

Σχετικά με τη στάθμη του νερού στον Πηνειό, αυτή βρίσκεται σε καλή κατάσταση και συνεχίζει να τροφοδοτεί το δίκτυο του ΤΟΕΒ. Ο κ. Τσιουρής εκτιμά ότι «από τη λίμνη Πλαστήρα θα χρειαστούμε νερό περί τις αρχές Ιουλίου. Το θετικό είναι ότι και αυτή η στάθμη βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Εξάλλου η άριστη συνεργασία που έχουμε με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστα Τζανακούλη και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάση Μαρκινό εγγυάται και φέτος την σωστή διαχείριση των νερών».

Γιώργος Ρούστας (ypaithros.gr)