Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετείχε στο 7ο ευρωπαϊκό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα στις 1-5 Μαρτίου 2023 με θέμα: "Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους". Την εκπαιδευτική ομάδα αποτέλεσαν 29 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί.
Αντιπροσωπεία της μαθητικής ομάδας μας παρουσίασε συνοπτικά τη θεματολογία και τον τρόπο δουλειάς στους μαθητές, που βρίσκονταν στο συνεδριακό κέντρο της Βερόνας, λέγοντας τα παρακάτω:
«Ο τίτλος της εισήγησής μας είναι: «Από τη Λάρισα στη Βερόνα-θεατές του ονείρου» και το θέμα της αφορά στην συμβολή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για την εκπόνηση της σημερινής παρουσίασης δουλέψαμε με τη μέθοδο του πρότζεκτ, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, ως μέλη πάντα μιας μεγάλης ομάδας. Ερευνήσαμε, φωτογραφήσαμε, αξιολογήσαμε, επιλέξαμε, συνθέσαμε, παρουσιάσαμε και όλοι μαζί αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα βίντεο το οποίο και θα σας παρουσιάσουμε. Σε αυτό ο καθένας αφήνει το αποτύπωμα της εργασίας του και τη φωνή του.
Το ταξίδι μας άρχισε από την πόλη μας, την Λάρισα, με την επίσκεψη του Α’ και Β’ αρχαίου θεάτρου, πλαισιώθηκε από ένα ταξίδι, ερευνητικό – επιστημονικό, στο χρόνο και στον χώρο και ζωντάνεψε πάλι με τον ερχομό μας εδώ στη Βερόνα. Η καρδιά που βλέπετε στο μπάνερ, που επιπρόσθετα δημιουργήσαμε, δεν είναι η καρδιά των ερωτευμένων, αν και θα μπορούσε, καθώς στην πόλη αυτή χτυπά η καρδιά του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
Είναι η καρδιά των ανθρώπων που αφέθηκαν κάποτε και συνεχίζουν να αφήνονται στη μαγεία του θεάτρου στην τοπογραφική και αξιακή του διάσταση, είναι οι καρδιές των θεατών που αναζητούν το όνειρο σε κάθε θέατρο, σε κάθε πόλη, κάνοντας τον κόσμο όλο μια παγκόσμια σκηνή».
Τα παιδιά με την ευκαιρία του ταξιδιού επισκέφθηκαν την πόλη της Βιτσέντσα. Μπήκαν στο Teatro Olimpico (το πρώτο στεγασμένο θέατρο που ακολουθούσε τους κανόνες οικοδόμησης των αρχαίων θεάτρων) και το Palazzo Chiericati, που λειτουργεί σήμερα ως πινακοθήκη. Στη Βερόνα τα παιδιά είδαν τη ρωμαϊκή αρένα, την οικία της Ιουλιέτας και περιδιάβηκαν στα πανέμορφα και πολύβουα στενά της πόλης.
Έφθασαν όμως και μέχρι τη Βενετία και επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κουκουσάς Γεώργιος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., μας έκανε την τιμή να υποδεχτεί αυτοπροσώπως τα παιδιά και να τα ενημερώσει για τον ρόλο και τις δράσεις του Ιδρύματος.
Ακολούθησε ξενάγηση στον Αγ. Γεώργιο των Ελλήνων. Οι δράσεις συνεχίστηκαν με επίσκεψη στην πόλη της Πάδοβα και στο πανεπιστήμιό της, όπου δίδαξε ο Γαλιλαίος.
Το εκπαιδευτικό "θεατρικό" μας ταξίδι ολοκληρώθηκε στην επιστροφή μας στην Ελλάδα, με την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εισήλθαν στον χώρο του θεάτρου και αντιλήφθηκαν με βιωματικό τρόπο θέματα αρχιτεκτονικής, ακουστικής και γενικότερης φιλοσοφίας των θεατρικών κατασκευών.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του "θεατρικού" αυτού ταξιδιού, Δεληζώνα Ζωή-ΠΕ02 Ματθαίου Ιωάννα-ΠΕ82, Μπούμπα Καλυψώ-ΠΕ02 και τα υπόλοιπα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, Καρρά Αποστολία - ΠΕ02, Καραδημητρίου Ναταλία - ΠΕ86 και Κατσαβός Ιωάννης - ΠΕ 06, συγχαίρουν τους μαθητές και τις μαθήτριες για την υπομονή και την επιμονή τους κατά την εκπόνηση των εργασιών τους αλλά και για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά τους.