Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “Συμπαράταξη Λαρισαίων” κατέθεσε ψήφισμα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

“Πιστεύουμε στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησής της, καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτήν, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη.

Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου η οποία επιτυγχάνεται μόνο με την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία αποτυπώνονται στις εκθέσεις διεθνών και εθνικών φορέων.

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση για ψήφιση πρώτα από όλα καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία, τέχνη, επιστήμη) και παραχαράσσει το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στο κοινωνικό αγαθό της παιδείας, τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Το νομοσχέδιο μιλάει για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Επισημαίνεται ότι αυτά τα «παραρτήματα» λειτουργούν με δίδακτρα και με αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ των τίτλων που απονέμουν.

Το σχέδιο νόμου δεν κομίζει κάτι καινούριο, απλά επισημοποιεί μια απαράδεκτη κατάσταση, διότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται η επιστημονική γνώση ως εμπόρευμα με τους ίδιους κανόνες της αγοράς που διέπουν τα καταναλωτικά προϊόντα ευρείας χρήσης είναι ανησυχητικό\ και επικίνδυνο για την ίδια την ποιότητά της και για όλη την κοινωνία.

Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει σαν απαράδεκτο και με σοβαρά επιχειρήματα όλη την Ακαδημαϊκή κοινότητα (φοιτητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και συλλογικοί φορείς) οι οποίοι ζητούν την άμεση απόσυρσή του. Η θέση μας είναι ότι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και η υπόθεση της αναβάθμισης και στήριξης των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν είναι υπόθεση μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Η όποια μεταρρύθμιση ή μη στην Ανώτατη Εκπαίδευση γίνεται μόνο στο πλαίσιο Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων ζητά την άμεση απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου”.