Επερώτηση προς τη δημοτική αρχή Λάρισας κατέθεσε η Συμπαράταξη Λαρισαίων με θέμα: “Η μη λειτουργία με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του έξυπνου συστήματος ελέγχου διαχείρισης των πεζοδρόμων”.

Αναλυτικά:

“Στη Λάρισα έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από 25/7/2021 ένα πρωτοποριακό αυτόματο Σύστημα ελέγχου διαχείρισης των πεζοδρόμων του Ιστορικού της κέντρου.

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης έχουν εγκατασταθεί βυθιζόμενες μπάρες με τους χρήστες να χρησιμοποιούν τηλεκοντρόλ ή κωδικό σε πληκτρολόγιο ή με κλειδί να κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο…

Έτσι, αυτό που καθιστά τη Λάρισα μοναδικά πρωτοπόρα είναι ότι εγκαταστάθηκε και λειτουργεί Αυτόματο Σύστημα βυθιζόμενων μπαρών σε μία “Ζώνη Ελέγχου” (πεζοδρομημένη) εμβαδού 397 στρεμμάτων (39,7 εκταρίων) και Περιμέτρου μήκους 3,6 χιλιόμετρα με 45 Σημεία Ελέγχου και αυτόματο σύστημα αναγνώρισης μέσω των καμερών των πινακίδων κυκλοφορίας.

Αυτό άλλωστε την έκανε πανελληνίως γνωστή, παραλαμβάνοντας Βραβεία Smart Cities και διεθνώς αναγνωρίσιμη, όταν στο Παγκόσμιο ετήσιο ραντεβού Smart City Expo World Congress στη Βαρκελώνη το 2022 παρουσίασε το Σύστημα αυτό σε επισκέπτες σε περίπτερο καθόλη τη διάρκεια, αλλά και σε επίσημη παρουσίαση στην παγκόσμια κοινότητα.

Το Σύστημα αυτό έφερε από το πρώτο κιόλας διάστημα λειτουργίας του μετρήσιμα αποτελέσματα με μείωση των διελεύσεων εντός των πεζοδρόμων σε ποσοστό 67,46% στο Βόρειο Τμήμα και σε ποσοστό 69,49% στο Νότιο Τμήμα.

Έβαλε σε μία τάξη ωραρίου την τροφοδοσία των καταστημάτων, εξυπηρέτησε τα Ξενοδοχεία, κάλυψε όλες τις ζητούμενες ανάγκες των μονίμων κατοίκων των πεζοδρόμων και διευκόλυνε τις έκτακτες ανάγκες των επαγγελματιών των καταστημάτων των πεζοδρόμων.

Απέδωσε επίσης στους πολίτες το δημόσιο χώρο των πεζοδρόμων με μεγαλύτερη ασφάλεια, μείωσε τις προκληθείσες ζημιές, ενώ όλο αυτό είχε αποτέλεσμα και τη βελτίωση των συνθηκών του Περιβάλλοντος στο κέντρο της πόλης.

Ένα σύστημα που λειτουργεί 16 ώρες/ 7 μέρες με την υποστήριξη και εποπτεία από ένα Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ) τόσο στη λειτουργία του όσο και υλικών στο πεδίο στα 45 Σημεία Ελέγχου.

Ένα σύστημα υποστηριζόμενο από ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης και καταχώρισης αιτημάτων όσο και μία «έξυπνη» εφαρμογή για κινητά (android και ios) διευκολύνοντας έτσι και τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Μέσα από ένα Διεθνή Διαγωνισμό το πρωτοποριακό αυτό σύστημα θα συνέχιζε απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Να σημειωθεί εδώ, ότι η λειτουργία μέχρι το 2028 αποτελεί και συμβατική υποχρέωση του Δήμου Λαρισαίων απέναντι στην ΕΕ, αφού το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και κάθε παραβίαση της υποχρέωσης αυτής θα σημαίνει κόστος για τους πολίτες.

Την Τρίτη 23/4/2023 η έγκριτη τοπική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ανέδειξε το ζήτημα της μη λειτουργίας του Συστήματος. Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Β. Παπαλέξης ανέφερε ότι «το έξυπνο σύστημα πρόσβασης στους πεζοδρόμους είναι εκτός λειτουργίας (ανενεργά τα βυθιζόμενα κολονάκια που έχουν παραμείνει στην υπόγεια θέση τους,) καθώς αυτές τις μέρες πραγματοποιείται συντήρηση στον «σέρβερ» του συστήματος».

Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο «η συντήρηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα εντός των ημερών» ενώ ζήτησε την κατανόηση των καταστηματαρχών και των Λαρισαίων που κινούνται στο κέντρο.

Δυστυχώς όμως στις 10/4/2024 προς διάψευση του Αντιδημάρχου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ενήμερος, όπως και ο Δήμαρχος, το σύστημα «έπεσε».

Η ανάδοχος εταιρεία περίμενε την υπογραφή της νέας σύμβασης ως αποτέλεσμα του Διεθνούς Διαγωνισμο,ύ κάτι που η νέα Δημοτική αρχή δεν έπραξε.

Οι συνέπειες από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη καταγράφονται πλέον καθημερινά στους πεζοδρόμους με την ανεξέλεγκτη κίνηση, στάση και στάθμευση οχημάτων στους πεζοδρόμους, την μη τήρηση του καθορισμένου ωραρίου τροφοδοσίας και την επικινδυνότητα και ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες. Γυρίσαμε πίσω!

Ρωτάμε λοιπόν εύλογα για λογαριασμό όλων των Λαρισαίων τη δημοτική αρχή:

Θα επαναλειτουργήσετε το «έξυπνο» Σύστημα Ελέγχου των πεζοδρόμων; Και αν επαναλειτουργήσει μέσα από ποιες προϋποθέσεις; 16 ώρες/ 7 μέρες της εβδομάδα όπως πριν ή άλλες;

Θα προχωρήσετε στην υπογραφή της νέας σύμβασης του Διεθνούς Διαγωνισμού για την τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης του Δήμου για τη λειτουργία του Συγχρηματοδοτούμενου έργου;

Ο Κανονισμός Κοινοχρήστων Χώρων (ΑΔΣ 169/5-7-2022) ΙΣΧΥΕΙ! Και πέραν της απαραίτητης λειτουργίας του «έξυπνου» συστήματος υποχρεούστε να ελέγχετε ως Δημοτική Αρχή προληπτικά και κατασταλτικά την τήρηση του και όσα προβλέπει για την κεντρική πεζοδρομημένη περιοχή. Η εικόνα καθημερινά δείχνει το αντίθετο.

Στα πλαίσια αυτά εκδίδετε ως οφείλετε τις απαραίτητες άδειες εισόδου τόσο τις προβλεπόμενες ως μακράς διάρκειας όσο και τις προσωρινές ώστε να τηρείται ο Κανονισμός;

Ελέγχετε τα οχήματα που κινούνται στους πεζοδρόμους καθημερινά αν διαθέτουν τη νόμιμη άδεια εισόδου και για το χρόνο που προβλέπεται να παραμείνουν;