Tην Τετάρτη, συμπληρώθηκαν 22 μέρες από τότε που στήθηκε το μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες των χωριών του νομού Λάρισας, που βρίσκονται γύρω από λίμνη Κάρλα και δίνουν την μάχη της επιβίωσης με τα τρακτέρ τους, έχοντας κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο μπλόκο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά τους.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους: Με την άρνηση να οριστεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, με την καλλιέργεια της αναμονής μέσα από τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση, τα οποία δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό αλλά και την καθημερινή ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μπλόκο.

Με δεδομένο ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα κατάφεραν στο παρελθόν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα, οι αγρότες προετοιμάζουν την κλιμάκωση του αγώνα τους μέσα και από τον πανθεσσαλικό συντονισμό.

Άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα: Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα. Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, προαναγγέλλει νέες καταστροφές, αφού κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».

«Παραμένουμε για 3η βδομάδα στον κόμβο Πλατυκάμπου αναμένοντας την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά μας για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο», σημειώνει σε δήλωσή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Θυμίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι οι αγρότες «θα επιμείνουμε. Δίνουμε μάχη επιβίωσης, ώστε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τον αγώνα. Η προοπτική μας είναι η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου μπλόκου στην Εθνική οδό».

902.gr