Σημαντικά συμπεράσματα ως παρακαταθήκες για τους κυβερνώντες αλλά και τους ιστορικούς του μέλλοντος, άφησε το συνέδριο για την θεομηνία Daniel που έπληξε την Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι διήμερες εργασίες (ξενοδοχείο Ανάντι, Τρίκαλα) προσέλκυσαν ασυνήθιστα πολύ κόσμο, ενώ οι παρεμβάσεις τόσο των επιστημόνων όσο και των αιρετών κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο.
Η Κυριακή χαρακτηρίστηκε από τις τοποθετήσεις των δύο θεσσαλών υπουργών Κώστα Σκρέκα και Δημήτρη Παπαστεργίου, τους καθηγητές Μιλτιάδη Νεκτάριο, Νίκο Ηλιού, Νικήτα Μυλόπουλου, καθώς και τον επιχειρηματία Μιχάλη Σαράντη της Ελληνικά Γαλακτοκομεία που ήταν χορηγός του συνεδρίου. Απουσίασε εκτάκτως ο καθηγητής Δημήτρης Γούσιος λόγω κρυολογήματος.
Την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα απασχόλησαν θέματα ανάπτυξης της Θεσσαλίας, όπως οι προτεραιότητες σε βιομηχανικά και κτηνοτροφικά πάρκα, ο διπλασιασμός της παραγωγής των ΑΠΕ ενώ αναφέρθηκε και στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας δηλώνοντας αισιόδοξος για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη νέα περιβαλλοντική μελέτη του έργου η οποία βρίσκεται υπό κρίση.
Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου εστίασε στην τεχνητή νοημοσύνη και στις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης για έκτακτα φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό είπε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν πρόλαβε να σώσει υποσταθμούς, ενώ υπήρξαν περιοχές που νέκρωσαν και τα κινητά.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Κινδύνων και Ασφάλισης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναφέρθηκε στην επείγουσα αναγκαιότητα σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα για τις καταστροφές, με λεφτά διασφαλισμένα από τους παγκόσμιους αντασφαλιστές. Ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας η οποία έχει ήδη ασφαλιστικό κουμπαρά 7 δις για τον επόμενο σεισμό.
Ο καθηγητής Οδοποιϊας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηλίας Ηλιού αναφέρθηκε στην κατάσταση των οδικών υποδομών και τόνισε την χρησιμότητα των έργων ορεινής υδρονομίας. Έφερε τρτο παράδειγμα των συρματοκιβώτιων που προστατεύουν χωρίς να κοστίζουν πολύ καθώς οι πέτρες στα βουνά είναι άφθονες.
Ο καθηγητής Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Νικήτας Μυλόπουλος, στάθηκε στις πλημμύρες και στον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας.
Το θέμα είπε είναι η εκτόνωση των νερών από τα βουνά στον κάμπο να γίνει προγραμματισμένα. Η κάρλα είναι αρδευτικό και όχι αντιπλημμυρικό έργο. Η Θεσσαλία έχει ανάγκη από ολιστική αντιπλημμυρική προστασία.
Τέλος ο βιομήχανος Μιχάλης Σαράντης παρουσίασε με διαφάνειες την αιτία της πλημμύρας στο επιχειρηματικό τρίγωνο του Καραβόπορου, στα Τρίκαλα, όπου το νερό κατέκλυσε πολλές επιχειρηματικές μονάδες με πρώτη την γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ. Αιτία η αστοχία των μελετητών να προβλέψουν μεγάλους οχετούς για την διαφυγή των υδάτων του Πορταϊκού προς τον Πηνειό ποταμό. Στο κρίσιμο σημείο διαφυγής του νερού υπήρχαν δυο σωληνώσεις μικρού διαμετρήματος οι οποίες έφραξαν από τα φερτά υλικά με αποτέλεσμα να η περιοχή να γίνει λίμνη…
Οι εργασίες του Σαββάτου
Ο Δημήτρης Κουρέτας ήταν ο πρώτος ομιλητής και αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα τόσο στις υποδομές - ιδιαίτερα στους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας -, όσο και στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται το μάστερ πλάν των Ολλανδών για την πολιτική διαχείρισης των υδάτων το οποίο περιλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας. Στάθηκε επίσης στην επόμενη ημέρα της θεσσαλικής οικονομίας αναφερόμενος χαρακτηριστικά στη δυναμική του βαμβακιού και στην απώλεια της Ελληνικής μεταποίησης, σημειώνοντας ενδεικτικά, ότι σήμερα διαθέτει μόνο ένα νηματουργείο έναντι εξήντα επιχειρήσεων που υπήρχαν το 2000.
Ακολούθησε ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ένταση του φαινομένου, τονίζοντας ότι σε ένα 24ωρο έπεσε στη Θεσσαλία το νερό ενός χρόνου που οι υποδομές δεν μπορούσαν να αντέξουν, ενώ υπερασπίστηκε τα έργα που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του. Στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα εκτροπής του Αχελώου αφήνοντας αιχμές προς την Αθήνα για την εγκατάλειψη του έργου.
Ο δήμαρχος Τρικάλων Νίκος Σακκάς περιέγραψε από την πλευρά του την επιχείρηση απεγκλωβισμού των κατοίκων από την πλημμυρισμένη περιοχή των Μεγάλων Καλυβίων και την περίθαλψη των ανθρώπων. Χάρη στην επιτυχή επέμβαση της ΕΜΑΚ ο νομός Τρικάλων δεν είχε ούτε μια απώλεια ζωής έναντι 16 στο γειτονικό νομό Καρδίτσας όπου βέβαια η πλημμύρα ήταν σε μεγαλύτερη έκταση.
Πολύτιμα συγκριτικά στοιχεία για την οικονομία της Θεσσαλίας και τις επιχειρήσεις της περιοχής εισέφερε στο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Νίκος Ξηρογιάννης. Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα, ότι οι θέσεις εργασίας που προσφέρει η βιομηχανία είναι οι καλύτερα αμειβόμενες στη χώρα, σε ποσοστό 30%, ακόμα πάνω και από τον κλάδο του τουρισμού.
Τελευταίος ομιλητής της πρώτης ημέρας ήταν ο καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής ο οποίος καθήλωσε το κοινό με τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλία και στον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία, από το 1971 μέχρι σήμερα, διπλασιάστηκαν οι ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασία φτάνει τους 32 βαθμούς. Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι οι πρώτες απώλειες τουριστών στην Ελλάδα λόγω ζέστης το καλοκαίρι είναι ήδη γεγονός.
Ακολούθησε διάλογος με το κοινό.
Το συνέδριο διοργάνωσε η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού και χρηματοδότησε η Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr