Πολλά "περιττά" έξοδα θα πρέπει να κόψει μια τετραμελής οικογένεια χωρίς ιδιόκτητη κατοικία προκειμένου να πληρώσει το νοίκι. 

Όπως προκύπτει τα ενοίκια "ροκανίζουν" το 35% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μισθό έως 800 ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 42 από τις 50 περιοχές πανελλαδικά για τις οποίες δημοσιεύονται δεδομένα στην ιστοσελίδα spitogatos σημειώθηκε αύξηση των ενοικίων το πρώτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με την ίδια εποχή το 2022.

Σε 10 από αυτές η αύξηση ξεπερνά το 10%. Στο νομό Λάρισας, για το πρώτο τρίμηνο του 2013, η τιμή ανέρχεται σε 6,32€/τ.μ. έναντι 6€/τ.μ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με τη αύξηση να ανέρχεται σε 5,30%. 

Σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις σημειώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση με τα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν, τα οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 27%, πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr