Τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 ένα τρένο γεμάτο νιάτα και όνειρα μετατράπηκε λίγο πριν τα Τέμπη στον απόλυτο εφιάλτη.Η επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train, που ξεκίνησε από Λάρισα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες – στην πλειονότητά τους φοιτητές – βρέθηκε να τρέχει επί 16 λεπτά στις λάθος ράγες και συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας.

Ακολούθησε μία τεράστια έκρηξη και οι συρμοί τυλίχθηκαν στις φλόγες, με τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν να φτάνουν έως και τους 1.500 βαθμούς.

57 άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο, είδαν το νήμα της ζωής τους να κόβεται άδικα, σε μία τραγωδία που θα μας στοιχειώνει για πάντα. Δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ακόμη και εκείνοι που κατάφεραν να βγουν σώοι σπάζοντας τζάμια και πηδώντας από τα παράθυρα, έχουν δει μέσα τους να ανοίγουν βαθύτατες πληγές. Ο πόνος ανείπωτος για τις οικογένειες που έχασαν παιδιά και αγαπημένα πρόσωπα, το πένθος καθολικό για τη χώρα.

Η υποχρέωσή μας απέναντι σε αυτή την τραγωδία – ή το έγκλημα όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων – είναι να μην ξεχάσουμε, να μην περιοριστούμε σε αποδιοπομπαίους τράγους και να μην επιτρέψουμε να μείνουν ερωτήματα αναπάντητα.

Oπως αναφέρει η "Ναυτεμπορική" πέρα από το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη, ποιος ευθύνεται που δεν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης – σήμανσης και αυτοματοποιημένων συστημάτων ασφαλείας; Τι έγινε με την αμαρτωλή σύμβαση 717; Τι προκάλεσε την έκρηξη;

Οι συγγενείς των θυμάτων ρωτούν: Υπήρχαν εύφλεκτες και τοξικές ουσίες στον χώρο; Και γιατί ανοίγει μόλις τώρα η έρευνα για το εάν αλλοιώθηκε ο χώρος του εγκλήματος; Πρέπει να μάθουμε ποιος και γιατί αποφάσισε το σκανδαλώδες «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας, μόλις τρεις ημέρες μετά. Με παρέμβασή του ο Άρειος Πάγος ζητεί να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες.

Οι διώξεις για την αμαρτωλή σύμβαση 717

34 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι έχουν διωχθεί, αλλά δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κανέναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για το δυστύχημα. Η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο όπως όλα δείχνουν, ενώ «αυλαία» στις εργασίες της έριξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε συγκροτηθεί για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Μετά την παράταση που είχε δοθεί στις εργασίες της Επιτροπής, τα πορίσματα των κομμάτων πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου προκειμένου να συζητηθούν στις 11 του μήνα.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική δίωξη για κακουργήματα σε 23 άτομα για τη σύμβαση 717. Τα πρόσωπα αυτά απολογούνται σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση μετρούσε 10 χρόνια ζωής, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί. Μάλιστα είχε παγώσει τελείως επί 3 χρόνια, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου την άνοιξη του 2021.