Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη παρέλαβε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το πόρισμα, σχεδόν 230 σελίδων, θα κοινοποιηθεί αρμοδίως στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας που διεξάγει την ανάκριση με αίτημα για άμεση δημοσιοποίησή του από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν τα αίτια της θανατηφόρας σύγκρουσης στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 επιβάτες οι ειδικοί εντοπίζουν σωρεία λαθών σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ και Hellenic Trains. Δεν απουσιάζουν οι ευθύνες στον σταθμάρχη αλλά και στην ανύπαρκτη εκπαίδευσή του.

Εντοπίζονται ευθύνες για την τραγωδία σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ, στην Hellenic Train, ενώ διαπιστώνονται τραγικά λάθη στην πλευρά του σταθμάρχη.

Μέσα στο πόρισμα γίνεται αναφορά πως πρέπει άμεσα να υπάρξει εκσυγχρονισμός του Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα γιατί διαπιστώνονται χρόνιες παθογένειες. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές μεταξύ των οποίων στις μετατάξεις, να αλλάξουν τα όρια ηλικίας και να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση του προσωπικού κάτι που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, στο Πόρισμα προτείνεται μια δέσμη άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

«Ευχή της Επιτροπής είναι το Πόρισμα να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό και σε κάθε περίπτωση να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, πρακτική που δεν συνάδει με το ερευνώμενο, τραγικό για όλους τους Έλληνες συμβάν» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

megatv.com