Ασυνήθιστες εικόνες για τα δεδομένα της περιοχής παρατηρούν τελευταία όσοι επιλέγουν να περπατήσουν μέσα στην πλούσια φύση του Αισθητικού Άλσους της Λάρισας. Ο πνεύμονας πρασίνου που βρίσκεται δίπλα από τον Πηνειό ποταμό, ανάμεσα από τις Εργατικές της Γιάννουλης και το Αλκαζάρ, έχει γεμίσει με μεγάλους πράσινους παπαγάλους.
Τα τροπικά πτηνά έκαναν την εμφάνισή τους πέρυσι και πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Τα συγεκριμένα πουλιά θεωρείται βέβαιο ότι βρέθηκαν στα μέρη μας μέσα από τον εμπόριο της άγριας ζωής και παραδόξως κατάφεραν να επιβιώσουν. Ίσως να είναι και αυτή μια πλευρά της ανόδου της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πράσινοι παπαγάλοι πρωτοεμφανίστηκαν στην Αθήνα πριν από 25 χρόνια και η πρώτη αποικία ήταν κοντά στη Γλυφάδα από πουλιά τα οποία ξέφυγαν από μια παρτίδα εμπορίου άγριας ζωής στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κάποια άλλα είδη προέρχονται επίσης από ανθρώπους που τα κατείχαν και απελευθερώθηκαν ή ξέφυγαν. Πιθανώς κάποια πουλιά που βρέθηκαν και στη Θεσσαλονίκη να ξέφυγαν από αιχμαλωσία και να δημιούργησαν αποικίες. Πάντως η απελευθέρωση ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο.

Κατά τα λοιπά οι εργασίες για την αποκατάσταση του Αισθητικού Άλσους συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το καλοκαίρι. Τότε θα δημοπρατηθεί για να λειτουργήσει και το δημοτικό περίπτερο που βρίσκεται εντός του πάρκου.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Κώστα Γκιάστα, Ελευθερία)