Το πρώτο επεισόδιο της εμβληματικής σειράς της ΕΡΤ “Το βραχιόλι της φωτιάς”, που πραγματεύεται τη ζωή και τις ανεπούλωτες πληγές των Εβραίων της Θεσσαλονίκης προβλήθηκε χθες σε πρώτη προβολή, στην κατάμεστη αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παριστάμενους, που παρακολούθησαν κυριολεκτικά με “κομμένη την ανάσα”.

Την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν η ΕΡΤ ΑΕ, ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου στη μικρή οθόνη αναμένεται να κάνει πρεμιέρα από τη ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX στις 25 Ιανουαρίου και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των οχτώ επεισοδίων θα μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη.

Η σειρά βασίζεται στο ομότιμο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου και αφηγείται την πραγματική ιστορία της οικογένειάς της. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης, η ίδια περιγράφει το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα, σε ένα μυθιστόρημα όπου τα αληθινά γεγονότα ενώνονται δεξιοτεχνικά με τη μυθοπλασία γεννώντας μια συγκλονιστική ιστορία για όσους πέρασαν μέσα από τις φλόγες και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Αυτή την ιστορία ξεχώρισε η ΕΡΤ και τη μεταφέρει στη μικρή οθόνη με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και την ευαίσθητη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου, που έγραψαν το σενάριο.

Η υπόσχεση της συγγραφέως Βεατρίκης Σαΐας – Μαγρίζου στον πατέρα της

«Πατέρα, μην κλαις. Πατέρα, προσπάθησε να ξεχάσεις…» «Η λησμονιά πονάει περισσότερο από τη θύμηση, παιδί μου» «Πατέρα δεν θα ξεχάσω ποτέ…»

Η υπόσχεση αυτή που έδωσε η Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου στον πατέρα της Ιωσήφ έγινε βιβλίο. Και το βιβλίο έμελλε, χρόνια μετά, να πάρει τον δρόμο για τη μικρή οθόνη.

«Έγραψα την ιστορία μιας οικογένειας που έχει χαρές, λύπες, που ζούσε όπως όλοι οι άνθρωποι», εξήγησε μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπο και τη φωνή, η ίδια στρέφοντας το βλέμμα της προς το κοινό, ανάμεσα στο οποίο ξεχώριζε η μορφή της μητέρας της, που δεν θα μπορούσε άλλωστε να λείψει απ’ αυτή τη συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά.

Η ιστορία γυρίζει τον χρόνο στο 1917 και τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, που αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν (Νίκος Ψαρράς) να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Εκεί, η σύζυγός του, Μπενούτα (Ελισάβετ Μουτάφη), φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ (Χρήστος Λούλης και Δημήτρης Αριανούτσος σε νεαρή ηλικία), ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά.

Η ιστορία της φωτιάς, που άλλοτε δημιουργεί και άλλοτε καταστρέφει, δείχνει να ακολουθεί τον Ιωσήφ σε όλη του τη ζωή. Η οικογένειά του ζει τον εμπρησμό του Κάμπελ, τη χρεοκοπία του πατέρα και τη φυγή της μεγάλης του αδελφής, Ζακλίν (Νεφέλη Κουρή) από το σπίτι, προκειμένου να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο (Σπύρος Σταμούλης). Στη νέα σειρά της ΕΡΤ την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

Η ΕΡΤ αγκάλιασε «Το Βραχιόλι της Φωτιάς»

Με προσωπικές αναφορές για τη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ Κωνσταντίνος Ζούλας άνοιξε τη χθεσινοβραδινή ξεχωριστή εκδήλωση, εξηγώντας πως η δημόσια τηλεόραση αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το Βραχιόλι της Φωτιάς, «μια μυθοπλαστική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα».

«Είναι η πρώτη φορά που σε μια σειρά τηλεοπτική θα αποτυπωθούν όλα τα δεινά που πέρασαν οι εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και θα αποτυπωθούν με έναν κινηματογραφικό τρόπο», τόνισε ο κ. Ζούλας, επισημαίνοντας πως η νέα σειρά της ΕΡΤ θα φέρει την ιστορία αυτής της πόλης στις οθόνες.

Εξηγώντας γιατί είναι σημαντική η προβολή αυτής της σειράς, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ Γιάννα Παναγοπούλου αναφέρθηκε στο χρέος της μνήμης και της ενίσχυσης της ιστορικής συνείδησης των νεότερων γενιών. «Ο παραλογισμός δεν μπορεί να απαγορευτεί, μπορεί όμως να νικηθεί», σημείωσε η κ. Παναγοπούλου, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- τη σημασία της εκπαίδευσης για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Πρέπει να περάσει στην παιδεία και την κουλτούρα του σημερινού Έλληνα τόσο η γνώση κυρίως για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων συμπατριωτών μας όσο και για την από αιώνες παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ συνεχάρη τη συγγραφέα του βιβλίου Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου αλλά και την ΕΡΤ για την πραγματικά εξαιρετική προσπάθεια του σκηνοθέτη και των υπόλοιπων συντελεστών της σειράς και σημείωσε πως οφείλουμε στη μνήμη όλων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος να τους μνημονεύουμε είτε με εκδηλώσεις όπως η σημερινή και με τη σειρά είτε μέσω της εκπαίδευσης.

Με αφορμή δε τα πρόσφατα γεγονότα της βεβήλωσης του μνημείου για το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο στον χώρο της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ αλλά και της τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα στην ανατολική περίφραξη του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, επισήμανε πως ο αντισημιτισμός δεν τελειώνει. Εμείς είμαστε εκεί, η κυβέρνηση είναι εκεί, αντιδρά, κι εξέφρασε την ελπίδα πως κάποτε όλοι θα καταλάβουν ότι ο αντισημιτισμός δεν είναι ένα πράγμα που στρέφεται εναντίον των Εβραίων, είναι εναντίον της Δημοκρατίας.

Τη συγκίνησή της για τη μεταφορά της ιστορίας του βιβλίου της Βεατρίκης Σαΐας – Μαγρίζου στη μικρή οθόνη μοιράστηκε με το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης η Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη, επικεφαλής μυθοπλασίας και ψυχαγωγίας της ΕΡΤ, που θυμήθηκε πως χρειάστηκε μόλις μια μέρα για να διαβάσει το βιβλίο, όταν πριν από 17 χρόνια (σ.σ. το βιβλίο εκδόθηκε το 2006) έπεσε στα χέρια της. Από τότε, όπως είπε, πίστευε πως «θα μιλούσε έντονα στις καρδιές και στο μυαλό των τηλεθεατών, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας».

Μετά το πέρας της προβολής, η Ελισάβετ Μουτάφη δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για τη συμμετοχή στο Βραχιόλι της Φωτιάς. «Πρώτη φορά συγκινούμαι με κάτι τόσο πολύ… Δεν κουβαλάμε μόνο την ιστορία της οικογένειας, κουβαλάμε την Ιστορία», ανέφερε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο συμπρωταγωνιστής της Νίκος Ψαρράς δήλωνε πολύ υπερήφανος γι’ αυτή τη σειρά. «Την πιστεύω, την αγαπώ, νιώθω πολύ συγκινημένος», τόνισε.

Στην εκδήλωση, που διήρκεσε περίπου ένα δίωρο, στην κατάμεστη αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτές, εκπρόσωποι του προξενικού σώματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Φίλιος Στάγκος κ.ά.

* Όλα τα επεισόδια της πολυαναμενόμενης σειράς, θα προβληθούν πρώτα από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου στο ERTFLIX και στη συνέχεια στη μικρή οθόνη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ- ΜΠΕ / Φώτο Εύα Κουσιοπούλου