Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας – ΠΟΚΕΛ, με αφορμή το 3ήμερο οδοιπορικό που θα κάνει για την 28η Οκτωβρίου στην Ευρυτανία, θα πάει να επισκεφθεί και να προσφέρει βιβλία στο Δημοτικό Σχολείο στη Φουρνά, μετά από πρόσκληση της δασκάλας, Παναγιώτας Διαμαντή, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθειά της να κρατήσει «ζωντανό» το σχολείο.

Το ΠΟΚΕΛ τα τελευταία χρόνια προσφέρει βιβλία σε σχολεία και σχολικές βιβλιοθήκες, σε Φορείς και Συλλόγους, που βρίσκονται σε κεντρικές, απομακρυσμένες, ακόμη και δυσπρόσιτες περιοχές του νομού και της χώρας. Όποιος θέλει να συμμετάσχει σ’ αυτή τη δράση και να προσφέρει βιβλία, μπορεί να ενημερωθεί από τον υπεύθυνο, στο κινητό: 6983444094.

Η Φουρνά απέχει περίπου 40 χλμ από το Καρπενήσι και η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή «ανέστησε» πέρυσι το σχολείο της Ευρυτανίας κι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο για τη δράση της να μείνει ζωντανό το χωριό των παππούδων της. Η δασκάλα αποφοίτησε το 2015 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διορίστηκε στο χωριό κι όπως αναφέρει : «τα χωριά που πεθαίνουν είναι εκείνα όπου κλείνουν τα σχολεία» και «όταν ήρθα στο χωριό δεν υπήρχαν οικογένειες με μικρά παιδιά».

Έτσι, σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς, τον πατέρα Κωνσταντίνο Ντούσικο, έδρασαν προληπτικά κι αποφάσισαν να κάνουν ένα κάλεσμα σε οικογένειες, να έρθουν να ζήσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στο σχολείο. Το κάλεσμα βρήκε τεράστια ανταπόκριση, αφού για τις ενδιαφερόμενες οικογένειες προσφέρονταν δωρεάν σπίτι κι εξασφαλίζονταν εργασία και τα πρώτα έξοδα.

Καταρτίστηκε λοιπόν λίστα 100 οικογενειών, αφού οι πόροι δεν ήταν ανεξάντλητοι και οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες κι έτσι εγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο η 1η οικογένεια με 6 παιδιά, ενώ πριν λίγες ημέρες εγκαταστάθηκε και η 2η οικογένεια.