Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Διεθυντή κ. Μιχάλη Λιόντο παρευρέθηκε χθες στο Δημαρχείο Τυρνάβου.

Ο Δήμαρχος προέβη σε εκτενή παρουσίαση και ανάλυση των κλιματολογικών συνθηκών τις τελευταίας πέντε ημέρες, με παγετό για δέκα συνεχόμενες ώρες κάθε ημέρα.

Αποκορύφωμα των δυσμενών αυτών καιρικών συνθηκών αποτέλεσε το προχθεσινό βράδυ, όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί της περιοχής κατέγραψαν θερμοκρασίες έως και -13 βαθμούς Κελσίου σε κάποια περιοχή.

Η δε χθεσινή ημέρα που ήταν η χειρότερη ξεκίνησε με -11 βαθμούς Κελσίου μεσοσταθμικά και τελικά ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου, μεταβολή δηλαδή πλέον των 20 βαθμών Κελσίου, που δημιούργησε έντονο πρόβλημα στις καλλιέργειες. Δυστυχώς οι ζημίες φαίνεται να είναι τεράστιες, καθώς επηρεάστηκαν όλες οι καλλιέργειες της περιοχής.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο από τον Δήμο Τυρνάβου αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ για τις πρώιμες ποικιλίες που ήταν σε ανθοφορία και επιπλέον να ορισθεί δεύτερη συνάντηση με τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ την ερχόμενη Δεύτερα, ώστε να έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες και να φανεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δυστυχώς εκ πρώτης όψεως και εκτιμήσεως δείχνει τεράστια καταστροφή.

Ο Δήμος Τυρνάβου θα έρθει άμεσα σε επικοινωνία με όλους τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής μας ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να μεταβούμε σε αντιπροσωπευτικές καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιά για να γίνει επιτόπιος έλεγχος.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας ανέφερε τα εξής: «Για ακόμη μία φορά πλήττεται η περιοχή μας από έντονα καιρικά φαινόμενα και επηρεάζεται δυσμενώς το εισόδημα των αγροτών μας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και ευελπιστούμε σε δίκαιες αποζημιώσεις των πληγέντων. Άλλωστε, η τοπική οικονομία βασίζεται στον αγροτικό τομέα και πρέπει πάση θυσία, όλοι μαζί, να την στηρίξουμε.»

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Πολεοδομίας Γιώργος Σακούτσιος και ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλης Λιόντος, που συνοδευόταν από τον κ. Βασίλη Σπανό και τον κ. Γιάννη Καψάλη.