Στον ιερό ναό της αγίας Παρασκευής του ομώνυμου χωριού της Λάρισας βρέθηκε χθες το πρωί ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος που τέλεσε μόνος του τη θεία λειτουργία αφού στο χωριό δεν υπάρχει ιερέας, παίρνοντας αφορμή από τη σημερινή εορτή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκηδόνα σημείωσε πως “μέσα από αυτή προσπάθησαν να προφυλάξουν και να αναδείξουν την πίστη της Εκκλησίας. Να τιμήσουν και να διασώσουν το εκκλησιαστικό ήθος αφού τα προβλήματα που απασχολούσαν την εποχή εκείνη την Εκκλησία ήταν πολλά. Έτσι για πρώτη φορά μαζεύτηκαν σε μια Οικουμενική Σύνοδο εξακόσιοι τριάντα επίσκοποι. Αυτό έδειχνε το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε τότε στον ορθόδοξο κόσμο αλλά ήταν και η απόδειξη το πόσο πολύ συγκλονισμένη ήταν ολόκληρη η οικουμένη από τα προβλήματα που υπήρχαν”.

Θέλοντας να περιγράψει τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από την ενασχόληση με την εκκλησιαστική ιστορία, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως “αναδεικνύεται η ανθρώπινη παθογένεια καθώς και ο λάθος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τα ζητήματα”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως πολλές φορές οι άνθρωποι επικαλούμενοι την ελευθερία τους έχουν δικαίωμα στο να κάνουν λάθος. “Το ουσιαστικό όμως και ασυγχώρητο λάθος είναι το να θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους άποψη και τα δικά τους πιστεύματα ως τα μόνα σωστά και σωτήρια ακόμη πολλές φορές και ως άποψη της Εκκλησίας”.

Αναφερόμενος στη διαίρεση που επιχειρούν να προκαλέσουν ακόμη και σήμερα ορισμένοι άνθρωποι, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως “δυστυχώς βλέπουμε κάποιους οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους εμμένουν στο να μην εμβολιάζονται. Bλέπουμε ακόμη εναγωνίως κάποιους για το γεγονός ότι πρέπει να ανακοπεί η πανδημία να παρακαλούν και να προσπαθούν να πείσουν τους πολλούς να εμβολιαστούν. Επίσης βλέπουμε να υπάρχει μια πολιτική κυρίως αναταραχή στην οποία κάποιοι θέλουν να συμπεριλάβουν και την Εκκλησία. Η ορθόδοξη όμως Εκκλησία έχει την αυτοσυνειδησία της και την αλήθειά της ακόμη και στα δικά της πράγματα”.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Λαρίσης συμπλήρωσε πως “η Εκκλησία ποτέ δεν πήγε με το μαστίγιο πάνω από το κεφάλι κάποιου και να του πει τώρα πρέπει να προσευχηθείς και τώρα πρέπει να κάνεις ελεημοσύνη. Για όλα αυτά υπάρχουν απλώς προτροπές. Τώρα όμως με την πανδημία βλέπουμε κάποιους που προσπαθούν να εμπλέξουν την Εκκλησία σε όλο αυτό που γίνεται και αφορά κυρίως τους υγειονομικούς. Όλοι αυτοί όμως ξεχνούν το εκκλησιαστικό ήθος και την πίστη της Εκκλησίας η οποία μπορεί να προτρέψει και να παρακαλέσει αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει και να επιβάλλει. Aυτό είναι το φρόνημα της Eκκλησίας και όταν κάποιοι πάνε να αλλάξουν το φρόνημα αυτό τότε δεν μπορεί να αναιρεθεί η ανθρώπινη ελευθερία και το ορθόδοξο ήθος”.

Επιχειρώντας να στηλιτεύσει όλους εκείνους που μέσα από το διαδίκτυο προσπαθούν να παραπλανήσουν τους άλλους, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως “δυστυχώς μέσα εκεί ο καθένας για τους δικούς του λόγους και για τα δικά του κίνητρα λέει ό,τι θέλει και το προβάλλει ως εκκλησιαστικό. Το τι πιστεύει όμως η Εκκλησία θα το μάθετε από εκείνη και όχι από το διαδίκτυο και από τον κάθε ανώνυμο που κρύβεται πίσω από την όποια ιστοσελίδα και κάνει την πολεμική του και ξεσηκώνει τους άλλους για τους δικούς του λόγους”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης έκλεισε λέγοντας πως δεν θα βάλλουμε μέσα στην Εκκλησία την πολιτική, την γεωστρατηγική, την μικροπολιτική και τα ανθρώπινα συμφέροντα. “Για να πορευτεί κανείς μέσα στην Εκκλησία πρέπει να έχει αυτοπαραίτηση. Πρέπει δηλαδή να έχει τη δύναμη να παραιτείται από τον εαυτό του και να μπορεί να αγαπά τους άλλους ώστε να τους προσεγγίζει και να τους υπηρετεί θυσιαστικά”, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)