Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

«Ακόμα κι αν ήξερα ότι αύριο ο κόσμος θα εξαφανιζόταν, πάλι θα φύτευα σήμερα τη μηλιά μου», είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εκφράζοντας τη δύναμη της αισιοδοξίας. Την ίδια αισιοδοξία διατηρώ κι εγώ για το 2023. Όχι μόνο γιατί είμαι φύσει αισιόδοξος ή γιατί είναι σύνηθες να περιμένουμε από τον καινούριο χρόνο καλύτερα πράγματα από τον προηγούμενο. Ούτε καν γιατί τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα από το 2022. Με την ίδια κυβέρνηση θα πήγαιναν. Ευτυχώς, όμως, κι όσο κι αν τις καθυστερήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εκλογές έρχονται και η πολιτική αλλαγή που θα φέρουν θα κάνουν και τους πολίτες και τον τόπο να ανασάνουν...

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν υπόσχεται θαύματα. Ούτε όσοι θα την στηρίξουμε είμαστε μάγοι Χουντίνι. Δυστυχώς τα τελευταία τριάμισι χρόνια η χώρα υποχώρησε σε όλους τους τομείς, εξέλιξη που αποτυπώνεται στα γλίσχρα εισοδήματα των πολιτών, αλλά και στον ευτελισμό του κράτους δικαίου. Γι’ αυτό και είναι αναπόφευκτο οι πρώτες ημέρες κι εβδομάδες της προοδευτικής διακυβέρνησης να επικεντρωθούν στην κατάργηση νόμων και πρακτικών, όπως ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη ή ο έλεγχος της ΕΥΠ από το Μέγαρο Μαξίμου, που μας πήγαν πολύ πίσω.

Το παράσημο που κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει

Κραδαίνουμε, όμως, ένα παράσημο που καμία πληρωμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους ολιγάρχες χορηγούς της μιντιακή προπαγάνδα δεν μπορεί να μας αφαιρέσει. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και υποτελή χώρα το 2015 και την παραδώσαμε τεσσεράμισι χρόνια αργότερα όρθια στα πόδια της, εκτός μνημονίων, με γεμάτα ταμεία και τις κοινωνικές ανισότητες μειωμένες. Ακόμα, άλλωστε, και υπό τη σκληρή εποπτεία των δανειστών, στην οποία άλλοι μας έβαλαν, αποδείξαμε με ποιους ήμασταν, με την κοινωνική πλειοψηφία δηλαδή, και για ποιους αγωνιζόμασταν.Καθιερώσαμε, για παράδειγμα, τις 120 δόσεις για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, το αγροτικό αφορολόγητο, το ακατάσχετο των επαγγελματικών λογαριασμών κι όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κι επαναφέραμε τη 13η σύνταξη και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ας αναρωτηθεί η καθεμία κι ο καθένας τι έκανε η ΝΔ από το 2019 για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, πέρα από το να μοιράζει επιδόματα από τα χρήματα του λαού που το κράτος και μερικοί επιχειρηματικοί όμιλοι της ενέργειας και των τροφίμων του έχουν πάρει διπλά και τριπλά. Για να μην αναφερθώ στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευκόλυνση των απολύσεων, στην κατάργηση της 13ης σύνταξης, στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και της ΔΕΗ ή στην απαξίωση του φυσικού μας πλούτου στο όνομα επισφαλών επενδύσεων και, φυσικά, στις υποκλοπές.

Θα αναστήσουμε ξανά την αξιοπρέπεια των Ελλήνων

Όπως έγραψα, ωστόσο, και στην αρχή, είμαι αισιόδοξος για το 2023. Η πολιτική αλλαγή που έρχεται θα φέρει αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τον πληθωρισμό, μειώσεις έμμεσων φόρων, επαναφορά της 13ης σύνταξης και, προπαντός, δικαιοσύνη παντού: στο καλάθι του νοικοκυριού, στις τσέπες των πολιτών, στην ατιμωρησία, στην αδιαφάνεια, στο «πάρτι» που γίνεται σήμερα με το δημόσιο χρήμα και τους θεσμούς.

Αναστήσαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και της πατρίδας μας το 2015- 2019. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά. Με αλληλεγγύη, σχέδιο, όραμα, ελπίδα και πίστη στις δυνατότητες και στις αξίες αυτού του ταλαιπωρημένου λαού...