«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας μετά την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποζημιώσει με μόλις 150 ευρώ ανά στρέμμα τις καλλιέργειες κάστανου στην επικράτεια, οι οποίες επλήγησαν από την προσβολή μύκητα φαιάς σήψης

Σήμερα (14:00) βγάζουν τα τρακτέρ στον κόμβο της Γυρτώνης  με αίτημα να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις, καθώς το 80% της παραγωγής τους έχει καταστραφεί.

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή κάστανου καταστράφηκε από την προσβολή της σφήκας της καστανιάς, ένα έντομο που προκαλεί μείωση της παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων.

«Ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος και ιδίως οι καστανοπαραγωγοί. Μιλάμε για πλήρη καταστροφή της παραγωγής από τον μύκητα φαιάς σήψης που έχει προσβάλει τα δέντρα. Πρόκειται βέβαια για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και στην Ιταλία ακόμη δεν έχουν καταφέρει να το λύσουν, ωστόσο οι αγρότες λαμβάνουν γενναίες αποζημιώσεις από το κράτος.

Εδώ υπάρχει η νοοτροπία να δίνουν ψίχουλα. Η εικόνα είναι θλιβερή, το 30 με 40% των κάστανων έμειναν αμάζευτα, τα υπόλοιπα πωλήθηκαν ως ένα βιομηχανικό είδος στην Ευρώπη σε τιμή κοντά στο ένα ευρώ. Ούτε για να καλυφθούν τα έξοδα δεν αρκούν» επισήμανε ο κ. Καζαντζής.

Με πληροφορίες από grtimes.gr