Αυξημένο είναι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και στην περιοχή μας, ως εναλλακτική λύση σε παλιές και φθίνουσες καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί ωστόσο πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις δραστικές ουσίες των παραγόμενων προϊόντων ώστε να μπορέσουν να τα διαθέσουν στην αγορά. Για παράδειγμα, μελέτη που έγινε από το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας έδειξε ότι, για τη ρίγανη Ολύμπου, ο πληθυσμός Λεπτοκαρυάς είναι ποιοτικά ο καλύτερος γιατί έχει σταθερές αποδόσεις και έτσι μπορεί να κατευθυνθεί στις γεωργικές φαρμακοβιομηχανίες για παραγωγή βιολογικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ Ελένης Βογιατζή- Καμβούκου, για την συλλογή αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ο συλλέκτης θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι μπορεί να αναγνωρίσει μορφολογικά το φυτό και πότε αυτό μπορεί να συλλεχθεί.

Η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση πάντως και για αυτόν τον λόγο η συστηματική καλλιέργεια τους είναι ακόμη περιορισμένη ,λόγω της  δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για τη διάθεση των προϊόντων τους στις αγορές του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού τις οποίες δεν γνωρίζουν, αλλά και για την έλλειψη γνώσεων πάνω στην τεχνική καλλιέργειας τους...