Ο πρώτος ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή πανελλαδικά, το «DigiAgriFood», παρουσιάστηκε σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν στο νέο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Την έναρξη της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Digiagrifood: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη μετάβαση της αλυσίδας αξίας της αγροδιατροφής στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα», έκανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος καλωσορίζοντας το πυκνό ακροατήριο, αναφέρθηκε στο στόχο του αγροδιατροφικού κόμβου που είναι να καλύψει την ψηφιακή πράσινη μετάβαση της αγροδιατροφής στη σύγχρονη εποχή, συγκεντρώνοντας επιστημονικές πληροφορίες και διαχέοντας τες στους παραγωγούς, μέσα από ένα εθνικό και διεθνές δίκτυο.

Ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα «γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα και το στήριξε οικονομικά, καθώς και για την παραχώρηση χώρου για την στέγαση του κόμβου, στο κέντρο της Λάρισας».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι «ο αγροδιατροφικός κόμβος «κουμπώνει» στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, την οποία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή», ενώ μίλησε για την ιδιαιτερότητα που έχει η Θεσσαλία με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή που συνεισφέρει σημαντικά στο εθνικό ΑΕΠ.

Αναφέρθηκε στο πετυχημένο μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, η οποία εξάγει 30 δις σε τρόφιμα, χάρη στο «συνεταιρίζεσθαι» και κάλεσε συνεταιρισμούς και εταιρείες να στηρίξουν τον κόμβο, για να αποκτήσει η Θεσσαλία το δικό της πετυχημένο αγροδιατροφικό μοντέλο».

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος χαιρέτησε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τάχθηκε υπέρ των συνεργειών και πρόσθεσε ότι «το στοίχημα της Δημοτικής Αρχής είναι μία πόλη εξωστρεφής, καινοτόμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Θέλουμε μία πόλη που θα στηρίζεται στην αγροδιατροφή, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας χαρακτήρισε αναγκαία τη μεταφορά γνώσεων από το επιστημονικό πεδίο στην παραγωγή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς εκπαίδευσης των παραγωγών και πρότεινε στο Πανεπιστήμιο να διοργανωθούν από κοινού με την Περιφέρεια, ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι εξήγησαν πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο Κόμβος #Digiagrifood από τους παραγωγούς, σημειώνοντας ότι «αυτός στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας, με την παροχή υπηρεσιών για άμεσα οφέλη προς τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, η μείωση στη χρήση των απαιτούμενων πόρων, η βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγρό».

Αναλυτικότερα μίλησαν: Μαρία Μιχαλοπούλου, Συντονίστρια #Digiagrifood (Όχημα μετασχηματισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη), Γιάννης Αμαραντίδης, Ειδικός σύμβουλος προγραμμάτων Senior Project Manager #Digiagrifood (Υπηρεσίες του κόμβου #Digiagrifood), Θανάσης Κοράκης, Καθηγητής ΠΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αναπλ. Επιστημονικός Υπεύθυνος #Digiagrifood ΠΘ (Καινοτόμες προτάσεις για τον Αγροδιατροφικό τομέα της Θεσσαλίας), Χρήστος Αθανασίου, Καθηγητής ΠΘ, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (Καινοτόμες τεχνολογίες για την προστασία των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων), Περσεφόνη Μαλέτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΘ, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (Eφαρμογή της γεωργίας ακρίβειας στη δενδροκομία και δράσεις σχετικών ερευνητικών έργων), Σ. Βασιλόπουλος, Ερευνητής, υποψ. Διδ. ΑΠΘ, Τμήμα Κτηνιατρικής, Γ. Μουτσινάς, Ερευνητής, υποψ. Διδ. ΠΘ, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (Ψηφιακές εφαρμογές στην αγροδιατροφή μέσα από το σύστημα AGRONIT), Μαρία-Άννα Κυργιαφίνη, Ερευνήτρια, Υποψ. Διδ. ΠΘ, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Αγροδιατροφικός Τομέας και Κτηνοτροφία (Προκλήσεις και Ευκαιρίες στην Ψηφιακή Μετάβαση).