Έχει συμβεί σε όλους: Εκείνη η φίλη που έμπλεξε με ακατάλληλο τύπο. Που ερωτεύτηκε, χωρίς να παίρνει τίποτα πίσω. Που δέχθηκε να συμμετέχει σε μια αδιευκρίνιστη κατάσταση -σίγουρα όχι σχέση– μόνο και μόνο για συνεχίσει να συνυπάρχει με κάποιον, παίρνοντας ψίχουλα προσοχής.

Κι έπεται συνέχεια: Είναι η ίδια φίλη που, όχι απλώς δεν άκουσε κουβέντα όταν προσπάθησες να της επισημάνεις την κατάστασή της, αλλά σου γύρισε και την πλάτη. Σε αποφεύγει, δε σηκώνει τα τηλέφωνα, δεν απαντά στα μηνύματά σου.

Στενοχωριέσαι. Αναρωτιέσαι αν έκανες σωστά. Μην αναρωτιέσαι. Σωστά έκανες. Απλώς την «ξεβόλεψες», γιατί της θύμισες το ψέμα μέσα στο οποίο ζει. Θέλει να συνεχίσει να παραμυθιάζει τον εαυτό της ότι είναι εντάξει με ό,τι έχει. Και να σου πω κάτι; Είναι δικαίωμά της.

Και τότε προκύπτει το ερώτημα: Πώς μπορείς να βοηθήσεις πραγματικά τη φίλη σου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Και πόσο πρέπει να επιμείνεις;

Είναι αρχικά σημαντικό να κατανοήσεις το όριο μεταξύ της φυσιολογικής ανησυχίας που αισθάνεσαι όταν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο αντιμετωπίζει μια πρόκληση και της προσωπικής σου εμπλοκής στην ιστορία δύο -ή περισσότερων- άλλων ανθρώπων. Ενώ η τάση μας να προστατεύουμε και να συμβουλεύουμε όσους αγαπάμε είναι απολύτως φυσιολογική, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ταξίδι κάθε ατόμου είναι δικό του.

Το Poosh προτείνει τρεις τρόπους να χειριστείς αυτή τη δύσκολη κατάσταση:

  • Σταμάτα να προσπαθείς να επικοινωνήσεις: Έχεις κάνει την προσπάθειά σου. Ξέρει πού να σε βρει αν το θελήσει. Ίσως είναι, λοιπόν, η ώρα να κάνεις λίγο πίσω και να αφήσεις λίγο χώρο. Οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται να βρουν την άκρη μόνοι τους, ειδικά σε θέματα καρδιάς.
  • Αναλογίσου πώς επηρεάζεσαι εσύ από την όλη κατάσταση: Αξιοποίησε την ερώτηση διερεύνησης σκέψεων της Byron Katie: «Ποιος θα ήμουν χωρίς αυτή τη σκέψη;». Είναι πολύ όμορφο να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους που αγαπάς. Αλλά ίσως ήρθε η ώρα για λίγο αναστοχασμό. Αναρωτήσου γιατί αυτή η κατάσταση σε έχει επηρεάσει τόσο βαθιά. Αυτή η αναζήτηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ικανό να αποκαλύψει τελικά τομείς της ζωής σου που χρειάζονται προσοχή ή θεραπεία. Έχει πάντα ενδιαφέρον να εξερευνάς τι άλλο μπορεί να συμβαίνει όταν σε επηρεάζει τόσο η συμπεριφορά κάποιου, που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με σένα.
  • Προετοιμάσου για μελλοντικές αλληλεπιδράσεις: Αποφάσισε πώς θέλεις να ανταποκριθείς εάν τελικά η φίλη σου σε προσεγγίσει. Θα γίνεις ο ώμος στον οποίο θα γείρει για να κλάψει ή θα της γυρίσεις την πλάτη επειδή δεν σε άκουσε όταν έπρεπε; Η επιλογή είναι δική σου.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμάσαι: Είναι αυτό που ο σοφός λαός περιγράφει ως «το πάθημα, μάθημα». Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδαχθείς κάτι για τη ζωή από τα ίδια σου τα βιώματα. Όσο, λοιπόν, κι αν θέλεις να κλείσεις τους αγαπημένους σου σε μια γυάλα και να τους προστατεύεις, για να μη τους βρει τίποτα κακό, ίσως το καλύτερο για εκείνους είναι να «φάνε τα μούτρα τους». Να πονέσουν, να πληγωθούν, να προδοθούν…να πέσουν κάτω. Γιατί μόνο έτσι θα ξανασηκωθούν.

savoirville.gr