Με σημαντικές επιστημονικές και πολιτικές παρεμβάσεις από ομιλητές που κέρδισαν την προσοχή του κοινού, κύλησε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου στα Τρίκαλα για το φαινόμενο Daniel και τις καταστροφές που επέφερε στη Θεσσαλία.
Ο Δημήτρης Κουρέτας ήταν ο πρώτος ομιλητής και αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα τόσο στις υποδομές - ιδιαίτερα στους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας -, όσο και στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται το μάστερ πλάν των Ολλανδών για την πολιτική διαχείρισης των υδάτων το οποίο περιλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας. Στάθηκε επίσης στην επόμενη ημέρα της θεσσαλικής οικονομίας αναφερόμενος χαρακτηριστικά στη δυναμική του βαμβακιού και στην απώλεια της Ελληνικής μεταποίησης, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι σήμερα διαθέτει μόνο ένα νηματουργείο έναντι εξήντα επιχειρήσεων που υπήρχαν το 2000.
Ακολούθησε ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ένταση του φαινομένου, τονίζοντας ότι σε ένα 24ωρο έπεσε στη Θεσσαλία το νερό ενός χρόνου που οι υποδομές δεν μπορούσαν να αντέξουν, ενώ υπερασπίστηκε τα έργα που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του. Στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα εκτροπής του Αχελώου αφήνοντας αιχμές προς την Αθήνα για την εγκατάλειψη του έργου.
Ο δήμαρχος Τρικάλων Νίκος Σακκάς περιέγραψε από την πλευρά του την επιχείρηση απεγκλωβισμού των κατοίκων από την πλημμυρισμένη περιοχή των Μεγάλων Καλυβίων και την περίθαλψη των ανθρώπων. Χάρη στην επιτυχή επέμβαση της ΕΜΑΚ ο νομός Τρικάλων δεν είχε ούτε μια απώλεια ζωής έναντι 16 στο γειτονικό νομό Καρδίτσας όπου βέβαια η πλημμύρα ήταν σε μεγαλύτερη έκταση.
Πολύτιμα συγκριτικά στοιχεία για την οικονομία της Θεσσαλίας και τις επιχειρήσεις της περιοχής εισέφερε στο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Νίκος Ξηρογιάννης. Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα, ότι οι θέσεις εργασίας που προσφέρει η βιομηχανία είναι οι καλύτερα αμειβόμενες στη χώρα, σε ποσοστό 30%, ακόμα πάνω και από τον κλάδο του τουρισμού.
Τελευταίος ομιλητής της πρώτης ημέρας ήταν ο καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής ο οποίος καθήλωσε το κοινό με τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλία και στον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία, από το 1971 μέχρι σήμερα, διπλασιάστηκαν οι ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασία φτάνει τους 32 βαθμούς. Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι οι πρώτες απώλειες τουριστών στην Ελλάδα λόγω ζέστης το καλοκαίρι είναι ήδη γεγονός.
Ακολούθησε διάλογος με το κοινό.
Το συνέδριο, που διοργανώνει η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού και χρηματοδοτεί η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, διεξάγεται στην άιθουσα συνεδρίου του ξενοδοχείου Ανάντι και συνεχίζεται σήμερα το πρωί στις 10:00 π.μ. με σημαντικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και των υπουργών Κώστα Σκρέκα και Δημήτρη Παπαστεργίου.
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr