Στο 10ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (Ε.Ε.Δ.), που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η Λαρισαία Βουλευτής, στον εισαγωγικό χαιρετισμό της, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:
«Η διεξαγωγή του Συνεδρίου στη Λάρισα είναι σημαντική. Μέλος και εγώ του ΔΣΛ, καλωσορίζουμε στην πόλη μας όλους όσοι ήρθαν να συμμετέχουν και να το παρακολουθήσουν.
Η Λάρισα που συναντούν δεν είναι ίδια πια. Ο χρόνος σταμάτησε στη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, που βύθισε στο θρήνο την τοπική κοινωνία. Το ηχηρό αίτημα των συγκλονιστικών διαδηλώσεων που βιώσαμε τις πρώτες ημέρες, παραμένει ζωντανό στις καρδιές πρωτίστως της νέας γενιάς, που διεκδικεί να τα αλλάξουμε όλα. Το άδολο αίτημα των παιδιών μας για αλλαγή, δεν προβάλλει ως προεκλογικό σύνθημα, αλλά ως ζωτική κοινωνική ανάγκη, που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα οφείλουμε με σεβασμό να αφουγκραστούμε.
Ο διάλογος , μέσα από τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, έχει αξία, πόσω μάλλον όταν αφορά τη δράση της Πολιτείας. Σήμερα, το Κράτος έχει μεταβληθεί, από απλό πάροχο, σε ρυθμιστή, με την επικαιρότητα να αναδεικνύει μεγάλα ζητήματα ατομικών ελευθεριών, θεσμικής δυσλειτουργίας, λήψης αποφάσεων για παραμέτρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι και σκιώδεις τοποθετήσεις εργαζομένων σε κομβικές θέσεις.
Ο νομικός κόσμος έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει, σε έναν δημόσιο διάλογο που είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει και υπεύθυνη δικαιϊκή γνώση για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Πριν λίγες ημέρες, για παράδειγμα, μας απασχόλησε έντονα στη Βουλή, το Νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τεκμηρίωσε έντονο προβληματισμό για τη συνταγματικότητα σειράς διατάξεων.
Παρά ταύτα, η αντισυνταγματικότητα αγνοήθηκε, οι διατάξεις αποτελούν πλέον Νόμο.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να δρομολογήσουμε αποτελεσματικά θεσμικά εργαλεία, για τη συμβολή του νομικού κόσμου προς τη νομοθετική εξουσία, αλλά και προς την παροχή αντικειμενικής γνώσης για τους πολίτες
Η νομική επιστήμη και η νομοθετική εξουσία είναι αναγκαίοι εταίροι κι αυτό όταν αγνοείται, βλάπτει σοβαρά τη διοίκηση, αλλά κυρίως τη Δημοκρατία ».