Στην διημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας & Καινοτομίας, με θέμα «Γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της Θεσσαλίας: προβλήματα και προοπτικές», συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στην παρέμβασή της επεσήμανε την ανησυχία της για την παντελή έλλειψη σχεδίου της Κυβέρνησης, αλλά και για πρωτοφανείς «πειραματισμούς» του κεντρικού κράτους, που δεν θα γίνουν ανεκτοί.
Συγκεκριμένα η βουλευτής Λάρισας επεσήμανε τα εξής:
«Για ακόμη μια φορά, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας της Θεσσαλίας μας γεμίζει με περηφάνια, για αυτήν την τόσο αξιέπαινη πρωτοβουλία της. Πρόκειται για μια διημερίδα πολυεπίπεδη και διεπιστημονική, της οποίας τις εργασίες κοσμούν λαμπροί επιστήμονες και θεωρητικοί, καθώς και σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της μελισσοκομίας.
Θέλω να συγχαρώ προκαταβολικά όλους όσοι συμμετέχουν με τις τοποθετήσεις τους.
Γιατί δίνουν την ευκαιρία στους παραγωγούς της Περιφέρειάς μας, να εμπλουτίσουν τις σκληρά κερδισμένες γνώσεις τους στο πεδίο, με πολύτιμα μαθήματα και συμβουλές, που καταδεικνύουν το που βρισκόμαστε, το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου –τώρα που αυτά εντείνονται σε κρίσιμο βαθμό- αλλά και το που θέλουμε να πάμε, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την Θεσσαλία, στη θέση που δικαιωματικά κατείχε και στην οποία πρέπει να επανέλθει, με τη βοήθεια όλων μας: αυτή της παραγωγικής ‘’ατμομηχανής’’ της χώρας.
Όλοι και όλες γνωρίζουμε, πως η Θεσσαλία χτυπήθηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια, από διαδοχικές κρίσεις που αποτελούν απόρροια της Κλιματικής Κρίσης, αλλά στην περιοχή μας προσομοιάζει περισσότερο με Κλιματική Κατάρρευση. ‘’Ιανός’’, ‘’Μήδεια’’, ‘’Daniel’’, ‘’Elias’’, άκαιρες καλοκαιρίες, παράταιρες κακοκαιρίες, παγετοί και χαλάζι, σε τέτοια χρονική πυκνότητα και εναλλαγή, καταδεικνύουν πως πλέον βρισκόμαστε στο ‘’+5’’, των ‘’καθυστερήσεων’’.
Γιατί καθυστερήσαμε αγαπητές φίλες και φίλοι, να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των φαινομένων, καθυστερήσαμε να βρούμε τρόπους πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των συνεπειών τους και τώρα βλέπουμε, το γεωγραφικό ανάγλυφο του Τόπου μας να αλλάζει, τους παραγωγούς να παλεύουν σχεδόν μόνοι τους, για ‘’να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται’’ και, κυρίως, βλέπουμε ένα κεντρικό κράτος και μια κυβέρνηση που κοιτούν αδιάφορα την Θεσσαλική παραγωγή να καταποντίζεται κάτω από τα νερά, τις λάσπες και τα φερτά υλικά.
Μια κυβέρνηση, που από τότε που ανέλαβε, μοιάζει να πιστεύει πως τα πάντα ‘’επιλύονται’’ με επικοινωνιακά τεχνάσματα και κόλπα. Είδαμε ότι πριν τρία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
‘’Με το χέρι στην καρδιά’’, πιστεύει κανείς ή καμιά σε αυτήν την αίθουσα, πως τα πράγματα βελτιώθηκαν, έκτοτε, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε σε επίπεδο πρόληψης, είτε σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων που γεννά η Κλιματική Αλλαγή;
Αλλά και σε πιο διαχειριστικά πεδία της αγροτικής παραγωγής. Αντιλήφθηκε κανείς αν τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση του πληθωρισμού σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, το οποίο συμπίεσε σε αφόρητα επίπεδα το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχουν αποτέλεσμα; Ενεπλάκη, μάλιστα, σε αυτά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός…
Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα και την αυτοπαραγωγή που θα μείωνε έναν κρίσιμο παράγοντα των αυξήσεων στο κόστος της παραγωγής; Περνάει μέσα από τους αγρότες και τις συνεταιριστικές τους ομάδες ή πάλι συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων που νέμονται μεταξύ τους το πεπερασμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ; Τι γίνεται με τους ελέγχους των ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων; Τι έγινε φέτος με τις εξαιρετικά μειωμένες ενισχύσεις, καθώς και με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚΑΠ;
Αλλά και εδώ στον, ποικιλοτρόπως και πανταχόθεν, βαλλόμενο Τόπο μας. Πέραν των αρχικών προκαταβολών, γνωρίζει κανείς ή καμιά πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων των παραγωγών, όχι μόνο για τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και του ‘’Ιανού’’; Έχει καταλήξει η κυβέρνηση στο πως θα γίνει τελικά η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, πέραν της ‘’εξαφάνισης’’ των ‘’ενοχλητικών –γι’ αυτήν- φωνών’’, όπως του κ. Κουρέτα από τον ΟΔΥΘ;
Περνάει, πράγματι, η επάρκεια των υδάτων του κάμπου, μέσα από την σταδιακή εγκατάλειψη της παραδοσιακής για την περιοχή μας βαμβακοκαλλιέργειας, όπως κατατείνουν οι Ολλανδοί επιστήμονες, που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση; Και γιατί η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται τα όσα λένε οι Έλληνες επιστήμονες που δεν θεωρούν αναγκαία την εγκατάλειψή της και προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης νερού;
Όλα αυτά μας προβληματίζουν σοβαρά και αποτελούν κρίσιμα ερωτήματα, που κυριολεκτικά ταλανίζουν τους Ανθρώπους του Τόπου μας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.
Τα διατυπώνω καθημερινά στη Βουλή, εγώ μαζί με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, με την κυβέρνησηωστόσο να απαντά διαδικαστικά, άνευρα, χωρίς όραμα και σχέδιο, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως γίνεται εμφανές από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσουργούς, τους αλιείς…
Όλοι αυτοί, ωστόσο, αποτελούν τους ‘’στρατιώτες πρώτης γραμμής’’ της μάχης που δίνει η χώρα για παραγωγική επάρκεια και βέβαια αξιώνουν την αντιμετώπισή τους με όρους αξιοπρέπειας.
Όσο όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τους βλέπει ως τέτοιους, οι τάξεις τους θα αραιώνουν, οι μάχες καθημερινά θα χάνονται, μέχρι να χαθεί οριστικά και ο ‘’πόλεμος’’. Και αυτό είναι κάτι που δε μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί».