Με την ιδιότητα του Καθηγητή Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας, αλλά και ως διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι “Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων” με θέμα: “Διαλειμματική Νηστεία και Υγεία”.
Η ομιλία – συζήτηση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Σχολικού Μουσείου στα Βρυσιά Φαρσάλων, παρουσία πλήθος κόσμου, αλλά και του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Μ. Εσκίογλου, των Αντιπεριφειαρχών ΠΕ Λάρισας κ. Μ. Γαλλιού, Τουρισμού κ. Αν. Ντούλα Αδαμοπούλου , του περιφερειακού συμβούλου Χρ. Γκουρομπίνου, των δημοτικών συμβούλων Ν. Γκατζόγια, Κυρ. Παναγιωτοπούλου, του προέδρου των Βρυσιών Ντ. Μπερσιάνη, και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων.
Ο Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται απλά για μια δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά για έναν τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της υγείας. Η διαλειμματική νηστεία, εφαρμόζοντας ελεγχόμενη στέρηση τροφής για συγκεκριμένες ώρες, “μιμείται” τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, οι οποίοι δεν είχαν συνεχή πρόσβαση σε τροφή. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιούνται φυσικοί μηχανισμοί αυτοΐασης του οργανισμού, όπως η αυτοφαγία, η οποία συμβάλλει στην ανακύκλωση και απομάκρυνση κατεστραμμένων κυττάρων».
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε ακόμη στα πολλαπλά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, όπως η μείωση του σωματικού βάρους, η ρύθμιση του σακχάρου κ.α., προσθέτοντας ότι «η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για όλους, γι΄ αυτό πρέπει να γίνεται πάντα λαμβάνοντας την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού, ειδικά για άτομα με προβλήματα υγείας».
Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Κουρέτα για την παρουσία του και την πολύτιμη γνώση που μοιράστηκε μαζί τους. Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δέσποινα Πρεκατέ συνόδεψε τον ίδιο στο εκθετήριο του Σχολικού Μουσείου, όπου ξεναγήθηκε από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος των “Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων” Κώστα Γκουντούλα στο μαγευτικό Σχολικό Μουσείο Διαδημοτικής Εκπαίδευσης.
Ο κ. Κουρέτας ενημερώθηκε για το έργο των εθελοντών που προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στους μαθητές, ενώ δεν δίστασε να “ξαναγίνει παιδί” παίζοντας με τα παιχνίδια του παρελθόντος, ενώ το ενδιαφέρον του τράβηξε μια ξύλινη σβούρα.