Το απίστευτο ποσό των 33.000.000 εκ ευρώ έχει να εισπράξει ο Δήμος Λαρισαίων από τραπεζοκαθίσμστα και λοιπά τέλη προς επιχειρήσεις και καταστήματα. Το ύψος του ποσού αποκάλυψε ο ίδιος ο δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος και φανερώνει μια μακροχρόνια ανικανότητα στο θέμα των εισπράξεων που εν πολλοίς οφείλεται στα ρουσφέτια και στην ψηφοθηρία δημοτικών αρχών του παρελθόντος.

Παραμένει αδιευκρίνιστο πάντως αν η δημοτική αρχή σκοπεύει να βεβαιώσει στη ΔΟΥ τις παραπάνω οφειλές όπως συνέβη με άλλους δήμους, κάτι που είδαμε για παράδειγμα στα γειτονικά Τρίκαλα. Ωστόσο προανήγγειλε τριπλασιασμό του προστίμου για τα τραπεζοκαθίσματα, για αυτούς δηλαδή που καταπατούν το δημόσιο χώρο.

Επίσης ανέφερε ότι έρχεται η εφαρμογή “my street”, κάτι ανάλογο του “my coast”, στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να κάνει καταγγελία.

Ο δήμαρχος μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή “Δεν έχουν τον Θεό τους“, με τον Βαγγέλη Βουλάγκα και τον Νίκο Χαϊδά, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ένα χρόνο μετά την εκλογή του στο δήμο.

Ο κ. Μαμάκος, ξεκινώντας, σχολίασε το ποσοστό των περσινών εκλογών λέγοντας πως “το μεγάλο ποσοστό εκτός από χαρά φέρει και μεγάλο μέγεθος ευθύνης, δεν πρόκειται για λευκή επιταγή, ενώ κύριο μέλημά του αποτελεί να είναι ο ίδιος δήμαρχος όλων των Λαρισαίων και όχι μόνο αυτών που ψήφισαν τον συνδυασμό του”.

“Καθαριότητα”

Όσον αφορά την καθαριότητα στη πόλη, ανέφερε πως “η καθαριότητα είναι στοιχείο της καθημερινότητας, θέλουμε να κάνουμε κι αλλά πράγματα, καθώς σε σχέση με παλιότερα έχει γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, δίνοντας αξία στους υπαλλήλους του δήμου που στην πραγματικότητα είναι οι συνεργάτες μας”.

Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Λαρισαίων γι’ αυτό και επιδιώκουμε να βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους πολίτες, να απαντάμε στα μηνύματά τους, με τα αποτελέσματα να έχουν αρχίσει να φαίνονται σιγά σιγά”, συνέχισε ο κ. Μαμάκος.

“Δενδροφυτεύσεις”

“Είναι σημαντικό η πόλη να γίνει πιο πράσινη και γι’ αυτό τον λόγο έχουν δρομολογηθεί ήδη δενδροφυτεύσεις που αφορούν τόσο κεντρικές οδούς όπως για παράδειγμα η Μανωλάκη, η Αιόλου αλλά και πιο περιφερειακά όπως η Ιωαννίνων”.

“Κυκλοφοριακό”

“Αναζητάμε εναλλακτικές για το κυκλοφοριακό, καθώς βασική προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Η αλλαγή της νοοτροπίας θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση, σε συνδυασμό με τα έργα, ένα εκ των οποίων ολοκληρώνεται σε ένα μήνα, αυτό στην οδό Μανωλάκη.”

“Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής, τα ποδήλατα γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή στη πόλη μας. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς από συμπολίτες μας, ωστόσο ο νόμος για τέτοιες παραβάσεις προβλέπει πρόστιμα ύψους έως και 2.600 ευρώ.”

“Παιδικές χαρές”

Ο κ. Μαμάκος σε ερώτηση για τον προγραμματισμό έως το 2028, όποτε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, δήλωσε πως “χωριά συνοικίες και κέντρο είναι στο πλαίσιο της ανάπτυξης”.

“Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα είναι να κατασκευαστούν 15 παιδικές χαρές το πρώτο διάστημα και μετέπειτα άλλες 10. Θέλουμε μια πόλη φιλική προς όλους” είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στο πλαίσιο της ανάπτυξης ανήκουν και άλλα σημεία στη Λάρισα όπως το Πάρκο Χρωμάτων, το Μεζούρλο και το Αισθητικό Άλσος.

“Παζάρι”

“Το παζάρι είναι συνυφασμένο με τη Λάρισα”. Με αυτήν την πρόταση ξεκίνησε ο κ. Μαμάκος, απαντώντας για τον φετινό τρόπο διεξαγωγής και ανάθεσης του παζαριού. Συνέχισε λέγοντας πως “φέτος επιλέξαμε έναν πιο λειτουργικό τρόπο, με τον οποίο επιτεύχθηκε η διαφάνεια. Δεν υπήρξε καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μετέπειτα.”

Όσον αφορά το λούνα παρκ δήλωσε πως δεν θα ξαναγίνει μέχρι να υπάρξει νομοθετικό και ελεγκτικό πλαίσιο για την πρόληψη ατυχημάτων.

“Εξωστρέφεια”

“Με το να δημιουργείς γεγονότα, δημιουργείς ανάπτυξη”, είπε ο δήμαρχος τονίζοντας πως το “Coffee Show” θα ξαναγίνει.

Σχετικά με τα Χριστούγεννα και τις θεματικές εκδηλώσεις, ο κ. Μαμάκος αποκάλυψε πως θα γίνουν 3 μεγάλα event, όχι με τη μορφή που είχε το Πάρκο των Ευχών. “Θέλουμε να δώσουμε σε όλη την πόλη την αίσθηση ότι είναι γιορτές” ανέφερε και μίλησε για μια διαφορετική περίοδο Χριστουγέννων.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για την υποβολή της αίτησης να γίνει η Λάρισα η εθνική πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2025 αλλά και για τη δημιουργία Κέντρου (Νεολαίας), καθώς “η νεολαία είναι βασικό γρανάζι στην ανάπτυξη μιας πόλης” πρόσθεσε.

“Οικονομικά”

Επιπλέον, ο κ. Μαμάκος ρωτήθηκε και για τα οικονομικά του δήμου, λέγοντας πως είναι μια δύσκολη περίοδος για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

“Ο Δήμος Λαρισαίων είναι 3.217.000 ευρώ μέσα” είπε, γεγονός που θα συζητηθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο.

“Η μη υπογραφή κονδυλίων της προηγούμενης δημοτικής αρχής δημιούργησε προβλήματα”, ενώ συμπλήρωσε πως “ζητήθηκε πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία αλλά δεν είχαμε την συνεργασία που θέλαμε” όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις του ίδιου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο Δήμαρχος Λαρισαίων ανέφερε πως η σχέση τους είναι εξαιρετική και η συνεργασία τους άψογη.

“Ο Δημήτρης Κουρέτας αγαπά την πόλη του και την Περιφέρεια. Το ζήτημα του Daniel είναι δύσκολο, η Περιφέρεια ανταπεξήλθε εξαιρετικά στις πυρκαγιές και ο αγώνας είναι κοινός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων”, ήταν κάποια από αυτά που ανέφερε για τον κ. Κουρέτα.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από tinealarissa.gr)

*Η φωτογραφία είναι τυχαία