Το 5g είναι ήδη εδώ και σύμφωνα με την Cosmote θα ξεπεράσει σε πληθυσμιακή κάλυψη το 90% μέσα στο 2023. Η πέμπτη γενιά σύνδεσης στο διαδίκτυο φέρνει σχεδόν 100 φορές
μεγαλύτερες ταχύτητες και βελτιώσεις και λύσεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς, με έναν από αυτούς να είναι η οικονομία. Ειδικά η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία ευκαιρία να μετατραπεί σε κόμβο ανάπτυξης, και να αλλάξει το οικονομικό κλίμα που έφεραν σχεδόν 10 χρόνια κρίσης. 

Unsplash

Νέες επιλογές διασκέδασης για τους πολίτες

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που είδαμε και στην προηγούμενη γενιά δικτύου, είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στην διασκέδαση. Ειδικά τη διετία 2019-2021, για ευνόητους λόγους, χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες είχαν ως αποκλειστική διασκέδαση το Netflix, τα Netbet φρουτάκια και το σκρολάρισμα στα social media. Αυτές οι συνήθειες από ότι φαίνεται δύσκολα θα κοπούν στο μέλλον και με την έλευση του 5G, η online διασκέδαση όπως το streaming από ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια (ΕRTFLIX, ANT1+, κ.α.), καθώς και το online gaming θα πάρουν τα πάνω τους και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

  Η εδραίωση της εξ αποστάσεως εργασίας

Κάτι το οποίο ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται και με σύνδεση 4G δικτύου (ομολογουμένως με αρκετά προβλήματα), είναι η εξ αποστάσεως εργασία. Σε χιλιάδες δουλειές γραφείου αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά και για τους εργαζόμενους και για τις εταιρείες. Από την μία οι εργαζόμενοι δε θα χάνουν χρόνο κατά την μετακίνηση από και προς την εργασία τους ούτε σε άσκοπες συναντήσεις με συναδέλφους. Θα μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικό χρόνο για τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα θα είναι και πιο αποδοτικοί στην δουλειά τους με την βοήθεια που τους παρέχει το 5G δίκτυο σε θέματα ταχύτητας και άλλων δυνατοτήτων. Οι επιχειρήσεις από την άλλη εξοικονομούν χρήματα σε ενοίκια κτιρίων με γραφεία και ενέργεια, τα οποία είναι πολύ σημαντικά έξοδα ειδικά για πολυεθνικές.

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν εύκολα να ‘κρυφτούν’ από τον υψηλό φόρτο εργασίας, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, καθώς εργαλεία παρακολούθησης της απόδοσης των υπαλλήλων είναι πλέον και με τη βοήθεια του 5G αρκετά αξιόπιστα.

Unsplash

  Ηλεκτρονικό εμπόριο και προσέλκυση επενδύσεων

Κάτι άλλο το οποίο έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, με όλο και περισσότερους Έλληνες καταναλωτές να το προτιμούν. Πλέον είναι πολύ εύκολη όχι μόνο η αγορά κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας προσφέρουν υπηρεσία delivery όπου μπορείτε να παραλάβετε τα ψώνια της εβδομάδας μέσα σε λίγες ώρες στο σπίτι σας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάφορα τμήματα για να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα (προγραμματιστές για τις εφαρμογές παραγγελίας, διανομείς, κ.α.).

Επιπλέον, το 5G ανοίγει τον δρόμο για νέες επενδύσεις, από εταιρείες τεχνολογίας και όχι μόνο, για τις οποίες το ισχυρό, γρήγορο και πολύ πιο ασφαλές δίκτυο 5ης γενιάς είναι απαραίτητο. Εταιρείες όπως η Google και η Pfizer έχουν ήδη έρθει στην χώρα μας, και αυτό είναι πολύ καλός οιωνός για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια. Προφανώς οι επενδύσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο στο ΑΕΠ της χώρας μας καθώς και στην δημιουργία θέσεων εργασίας σε εξειδικευμένους τεχνολογικούς και επιστημονικούς τομείς.

  Εν ολίγοις για το 5G

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 5G θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στην παγκόσμια αγορά, και είναι μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας να επωφεληθεί οικονομικά από αυτό μέσω επενδύσεων. Επιπλέον, θα μπορέσει επιτέλους να προσφέρει προνομιούχες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους πολλών σχετικών κλάδων (επιστήμονες, μηχανικοί, εργαζόμενοι με τεχνολογική εξειδίκευση) σε εταιρείες παγκοσμίου κύρους.