Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, με τις εργασίες να διαρκούν μέχρι και τις 8 Μαρτίου.
Στη συνάντηση παρουσιάζονται εργασίες από εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα εντομολογίας, ζιζανιολογίας, φυτοπαθολογίας κ.α., καθώς και από εισηγητές του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τον παραγωγό και την ελληνική γεωργία γενικότερα.
Η ευθύνη όμως των παραγωγών δεν είναι μικρή, όπως φαίνεται και από τα συμπεράσματα ορισμένων εργασιών που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της συνάντησης. Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Π.Ε Λάρισας μικρή βελτίωση υπάρχει έως τώρα σε ό,τι αφορά την ορθή και λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις καλλιέργειες και για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία.
Όπως τόνισε ο κ. Σταυρίδης, συμπεράσματα των εργασιών θα αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να αποτελέσουν εργαλείο για την ανάπτυξη πολιτικών ώστε να βελτιωθεί-όπως είναι άκρως αναγκαίο- η όλη κατάσταση.
Από την άλλη, οι συμμετέχοντες βλέπουν τα καιρικά φαινόμενα να συνεχίζονται, ωστόσο κοιτούν και την επόμενη ημέρα αφού ο τεράστιος όγκος νερού αλλά και η υγρασία που προκύπτει βάζουν τις βάσεις για καταστάσεις που μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες στο άμεσο μέλλον για τις φυτοκαλλιέργειες.
«Όμως ο καιρός μπορεί από δυσάρεστες εκπλήξεις να φέρει τελικά ευχάριστες» σημείωσε ο κ. Σταυρίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα προκύψει από τη στιγμή που τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, σήμερα Τρίτη θα αναπτυχθούν ενότητες που έχουν να κάνουν με τα κηπευτικά αλλά και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ ειδικές εργασίες θα ασχοληθούν με τις καλλιέργειες της αμπέλου και της ελιάς.
Την Τετάρτη 7 Μαρτίου οι θεματικές ασχολούνται με τις μικρής χρήσης καλλιέργειες, τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και ειδικότερα με την επιδημιολογία την παθογένεια και τα μέτρα αντιμετώπισης του φυτοπαθογόνου βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa, αλλά και τον χημικό έλεγχο με φόντο την προστασία των καταναλωτών και τη συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων.
thessaliatv.gr (Χρυσόστομος Τρίμμης)