Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του ενδιαφέροντος για το ελληνικό πρωτάθλημα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League συνεδρίασε τον περασμένο Μάρτιο και ψήφισε την εφαρμογή τριών σημαντικών αλλαγών.
Οι αλλαγές αυτές είναι, η μείωση του αριθμού των ομάδων στη Super League από 16 σε 14, η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσα από διαδικασία play-off στο τέλος της σεζόν και ταυτόχρονα ο υποβιβασμός μιας ομάδας μετά από αγώνες play-out.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η διάρκεια της Super League θα είναι πλέον 26 αγωνιστικές στην κανονική περίοδο και άλλες 10 στα play-off.
Εν τω μεταξύ, η διαδικασία των play-off θα εισαχθεί άμεσα, ενώ η μείωση του αριθμού των συλλόγων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη σεζόν 2018-19 και θα είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα σε τέσσερα χρόνια, αφού το 2014-15, οι ομάδες είχαν μειωθεί από 18 σε 16.
Πιο αναλυτικά, στο τέλος της φετινής σεζόν, οι πρώτες έξι ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας αγώνες play-off. Στο τέλος οι βαθμοί κάθε ομάδας από αυτή τη διαδικασία, θα συνυπολογιστούν με εκείνους που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και όποια βρεθεί στην πρώτη θέση της τελικής κατάταξης θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια.
Παράλληλα, οι ομάδες που θα βρεθούν στις θέσεις 15 και 16 του βαθμολογικού πίνακα της Super League θα υποβιβαστούν αυτόματα, ενώ οι ομάδες στη 13η και 14η θέση θα παίξουν μπαράζ εναντίον της 2ης και της 3ης της Football League, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τελευταία θέση (14η) στην κορυφαία κατηγορία. Τέλος, ο πρωταθλητής της Football League θα κερδίσει αυτόματα την άνοδο του στη Super League
Όμως, από τη σεζόν 2018-19, οι οκτώ ομάδες που θα βρίσκονται στις θέσεις 7-14 θα παίζουν αγώνες play-out. Η τελική κατάταξη θα διαμορφώνεται μετά και τον συμψηφισμό των βαθμών της κανονικής περιόδου και η ομάδα που θα βρεθεί στην 14η θέση θα υποβιβάζεται.
Ωστόσο, όλες αυτές οι αλλαγές δεν εγκρίθηκαν ομόφωνα, καθώς 13 ομάδες τάχθηκαν υπέρ, ενώ Λάρισα, Παναιτωλικός και Λεβαδειακός διαφώνησαν. Όπως προέκυψε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η πρόταση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού πρωταθλήματος πέρασε οριακά, αφού ο κανονισμός της Super League απαιτούσε πλειοψηφία ¾, δηλαδή τη θετική ψήφο τουλάχιστον 12 ομάδων.
Μετά την ολοκλήρωση της 19ης αγωνιστικής, οι ομάδες που φαίνεται να επηρεάζονται φέτος περισσότερο από τις αλλαγές που θα συμβούν, είναι η Κέρκυρα και ο Πλατανιάς που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και κινδυνεύουν με υποβιβασμό.
Αστέρας Τρίπολης, Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, Λάρισα, Παναιτωλικός, Λεβαδειακός, Λαμία και Απόλλων Σμύρνης είναι εκείνες που προς το παρόν δεν επηρεάζονται άμεσα, αφού βρίσκονται στις μεσαίες θέσεις της έως τώρα κατάταξης.
Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να αξιώσουν μια θέση στα play-off ή να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο υποβιβασμού, αφού απομένουν ακόμη μερικές εβδομάδες μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος και όλα εξακολουθούν να είναι ρευστά.
Σε ότι αφορά τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Ξάνθη και Πανιώνιος διατηρούν προς το παρόν τις πολύ μικρές βαθμολογικές διαφορές μεταξύ τους και κάνουν κάθε προσπάθεια να κατοχυρωθούν ως οι έξι ομάδες- φιναλίστ, οι οποίες θα αναμετρηθούν στα play-off για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πάντως ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ, είναι σχεδόν ισόβαθμες και θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι τρεις επικρατέστερες ομάδες για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος.
Αν μη τι άλλο, η πρόθεση του Δ.Σ. της Super League να αναζωογονήσει το ελληνικό πρωτάθλημα φαίνεται να έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη λήξη της σεζόν, ο ανταγωνισμός μεταξύ των συλλόγων έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το τελικό αποτέλεσμα γίνεται όλο και πιο έντονο.
Φωτογραφία από: @super_league_gr