Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι τώρα, μιας και τουλάχιστον 8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους τους εισακτέους και από την επόµενη χρονιά θα οδεύσουν προς την πανεπιστηµιοποίηση µέσω συνεργασιών µε πανεπιστήµια.
Τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, µε µοναδική εξαίρεση τα Ιδρύµατα της Κρήτης, που ως άλλο «γαλατικό χωριό» φαίνεται να µη συµφωνούν µε τις διαδικασίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η πιο φιλόδοξη απ’ όλες τις προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί αφορά την τύχη των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Το πρώτο, σπάει σε τρία κομμάτια, τα οποία μοιράζονται σε τρία πανεπιστήμια: Αθήνας, Θεσσαλίας και Γεωπονικό.
Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι έδρες των τμημάτων ξαναμοιράζονται στην περιοχή.
Τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο μηχανογραφικό του 2019:
Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, Βόλος
Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Βόλος
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Λάρισα
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λάρισα
Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Λάρισα
Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Λάρισα
Τμήμα Νοσηλευτικής, Λάρισα
Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Λάρισα
Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, Λάρισα
Τμήμα Διαιτολογίας, Τρίκαλα
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Καρδίτσα
Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Καρδίτσα
Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, Καρδίτσα
Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Λαμία
Τμήμα Φυσικής, Λαμία
Τμήμα Μαθηματικών, Λαμία.
Για τις κινήσεις του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναβάθμιση του λυκείου, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και των ιερατικών σπουδών, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνοντας ότι η βασική αρχή που διέπει το σύνολο της πολιτικής του υπουργείου είναι το να προωθούνται «ριζοσπαστικές λύσεις, προχωρώντας με προσεκτικά βήματα».
Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς αυτές τις ημέρες εξετάζονται κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής, θα είναι η αναβάθμιση του λυκείου και ανέφερε ότι ήδη από φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ λυκείου για τις προαγωγικές εξετάσεις, ώστε «να είναι πιο ουσιαστικές».