Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μίλησε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, για την διάδοση του κορονοϊού στα σχολεία, ενώ σχολίασε και τη δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, ότι το 10% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, το σχολείο είναι ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς όλοι φορούν μάσκα, ενώ εστίασε στην σωστή χρήση της, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να μην έχει κενά στα πλαϊνά ώστε να μπαίνει αέρας.

Έτσι το ποσοστό προστασίας της από 7% γίνεται 60 %, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η διπλή μάσκα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη προστασία από τη μονή.

Σε ερώτηση γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα, ο Καθηγητής απάντησε ότι το θέμα δεν είναι η επιβολή πιο αυστηρών μέτρων αλλά η ευλαβική τήρησή τους.

Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε σημαντική μείωση του συντελεστή μετάδοσης, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και κατέληξε λέγοντας ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα που είναι το εμβόλιο και ότι μόλις αυτό χορηγηθεί σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ευάλωτων συμπολιτών μας, η κοινωνία θα χαλαρώσει και θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά.

ert.gr