Τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κραννώνας, όπου με επιτυχία πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά η γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους, επισκέφθηκε κλιμάκιο του Δήμου Κιλελέρ με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο.
Αυτή τη φορά η διασκόπηση έγινε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής- Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) που εδρεύει στο Ρέθυμνο και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Μετά τα ενθαρρυντικά ευρήματα της περυσινής πρώτης φάσης και την αξιοποίηση τους στο ανασκαφικό έργο ο Δήμος Κιλελέρ αποφάσισε όχι μόνο την συνέχιση αλλά και την ενίσχυση της γεωφυσικής έρευνας.
Στα πλαίσια αυτά ανέθεσε σε ένα από τα κορυφαία εργαστήρια του είδους την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους στον αρχαιολογικό χώρο, σε έκταση σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την πρώτη φάση (περισσότερα από 60 στρέμματα).
Η έρευνα έγινε με την συστηματική και συνδυαστική χρήση μαγνητικών τεχνικών και γεωραντάρ για την κάλυψη της περιοχής ενδιαφέροντος.
Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εντυπωσιακά. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης που θα γίνει το επόμενο έτος, η γεωφυσική διασκόπηση θα τροφοδοτήσει με πολύτιμες πληροφορίες την ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Στόχος αυτής της έρευνας είναι να συμβάλλει τα μέγιστα στην διευκόλυνση του σημαντικού ανασκαφικού έργου που θα λάβει χώρα και το προσεχές καλοκαίρι για τρίτο συνεχές έτος.
Τις ανασκαφές, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιεί ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Δημήτρη Μποσνάκη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δήμαρχος δήλωσε: «Ο Δήμος Κιλελέρ, έχοντας ως βασική του προτεραιότητα την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού του αποθέματος, είναι αποφασισμένος να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη της Αρχαίας Κραννώνας υποστηρίζοντας κάθε ενέργεια και αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία στην κατεύθυνση αυτή.
Βασικός στόχος του προγράμματος, εκτός όλων των άλλων, είναι να φέρει τους πολίτες σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά και να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη γνώση για τον αρχαιολογικό χώρο».
Παρόντες στη επίσκεψη ήταν οι Αντιδήμαρχοι Κ. Χατζηκωνσταντίνου και Αχ. Χατζούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αχ. Βαρδακούλης και Σ. Νταφόπουλος, ο πρόεδρος της ΤΚ Κραννώνος Κ. Τσιαγκλάνης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού Οργάνωσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Κ. Νταμπεγλιώτης.