Τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας φωτογράφισε ως «υπαίτια» για την υποστελέχωση του ακτινολογικού εργαστηρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Παρά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές «οχλήσεις» από τον Λαρισαίο που επεσήμανε τις ελλείψεις προσωπικού στο συγκεκριμένο τμήμα, η κ. Γκάγκα είπε πως σχετικό αίτημα για προσλήψεις ήρθε μόλις πριν από μερικές ημέρες!

Θυμίζουμε πως ήταν η δεύτερη ερώτηση του κ. Κόκκαλη για το θέμα σε διάστημα μόλις μερικών μηνών, με τον Λαρισαίο πολιτικό μάλιστα, να διερωτάται στην τοποθέτησή του από το βήμα της βουλής «πόσες ερωτήσεις απαιτούνται για να επιλύσετε το πρόβλημα του προσωπικού του ακτινολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας;»

Συνέχισε δε, απευθυνόμενος στην υπουργό, λέγοντας πως «το ζητούμενο, είναι να έχουμε καταλάβει, να έχουμε επίγνωση ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποστελέχωση του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Εάν αυτό δεν μπορούμε να το καταλάβουμε και να το παραδεχτούμε, είναι αδύνατον να βρεθεί μία λύση. 

Ξέρετε όταν εργαζόμενοι καταφεύγουν σε εξώδικες διαμαρτυρίες στον εργοδότη τους, σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Έτσι και εν προκειμένω με το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο είκοσι τρεις τεχνολόγοι στηλίτευσαν τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και την αναγκαιότητα στελέχωσης με προσωπικό εγκαίρως από τον Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν άλλες δύο ερωτήσεις από εμένα. Αλλά στην πράξη παραμένει, αιωρείται το βασικό ερώτημα. Και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα αποφύγετε την απάντηση.

Οι οργανικές θέσεις είναι πενήντα επτά για τους τεχνολόγους, το οποίο καλύπτει όλη την υγειονομική περιφέρεια ειρήσθω εν παρόδω και καλύπτει και όλες τις κλινικές. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι πενήντα επτά, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο είκοσι τρεις. Τριάντα τρεις είναι καλυμμένες, αλλά είκοσι τρεις είναι στο συγκεκριμένο εργαστήριο και ουσιαστικά αν αφαιρέσουμε και δύο τεχνολόγους οι οποίοι είναι σε άδεια, τότε μένουν είκοσι ένας.

Για ποιο λόγο δεν προχωράτε -αυτό είναι το βασικότερο ερώτημα- στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που προβλέπονται για το συγκεκριμένο διαγνωστικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας; Από την απάντησή σας θα κριθεί κατά πόσον θέλετε να βοηθήσετε ή όχι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το ίδιο το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο».

Η ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Ασημίνας Γκάγκα, η οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δεν είχε αιτηθεί έως τώρα πρόσληψη επικουρικού προσωπικού της κατηγορίας ΤΕ Ραδιολογίας- Ακτινολογίας.

Αίτημα στάλθηκε στο Υπουργείο στις 23.02.2022 για την πρόσληψη πέντε ατόμων ως επικουρικό προσωπικό ειδικότητας ΤΕ Ραδιολογίας- Ακτινολογίας με την πρόληψη δε ότι αν υπάρχει έλλειψη και δεν υπάρχουν ΤΕ, να προσληφθούν ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών.

Η 5η ΥΠΕ το διαβίβασε αυθημερόν στο Υπουργείο Υγείας προς έγκριση. Άρα το Υπουργείο έχει μόλις από την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή τρεις εργάσιμες ουσιαστικά, ένα αίτημα για πρόσληψη προσωπικού ειδικότητας Ραδιολογίας- Ακτινολογίας. 

Μετά την έγκριση του αιτήματος θα γίνουν οι προσλήψεις των πέντε επικουρικών υπαλλήλων υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχουν οι ενδιαφερόμενοι στο σχετικό κατάλογο των επικουρικών». 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

«Κυρία Υπουργέ, συνέχισε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης, εξ όσων κατάλαβα –διορθώστε με αν το ερμηνεύω διαφορετικά- ουσιαστικά λέτε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν είχε ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα της υποστελέχωσης και μόλις στις 23/02/2022 –ή μήπως είπατε 23 Ιανουαρίου;- ζήτησε την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Συνεπώς λέτε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν γνωστοποίησε τις ανάγκες. 

Δηλαδή κυρία Υπουργέ, έπρεπε να στείλουν εξώδικο οι τεχνολόγοι, έπρεπε ο ομιλών Βουλευτής να κάνει δύο ερωτήσεις για να κινητοποιηθεί η διοίκηση του Νοσοκομείου και εσείς εκ των υστέρων και πάλι για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού; Από τους τέσσερις επικουρικό προσωπικό, κυρία Υπουργέ, οι δύο είναι σε άδεια. 

Από τους τέσσερις που είναι επικουρικό προσωπικό, κυρία Υπουργέ, οι δύο είναι σε άδεια. Άρα ανακύπτει πάλι το βασικό ερώτημα, το οποίο υποθέτω ότι δύσκολα απαντιέται, γιατί ενώ οι κενές οργανικές θέσεις, το μόνιμο προσωπικό, είναι στον αριθμό πενήντα επτά, αυτή τη στιγμή εργάζονται είκοσι ένας και τυπικά είκοσι τρεις στο Ακτινοδιαγνωστικό. Θα προχωρήσετε στην προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού, ναι ή όχι;

Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό περιμένουν να ακούσουν οι άνθρωποι της υγείας στη Λάρισα.  Οι προκηρύξεις του επικουρικού προσωπικού έχουν βγει άγονες, το γνωρίζουμε.

Πώς λύνεται όμως το πρόβλημα; Γνωρίζετε ότι τον προηγούμενο μήνα η διεύθυνση του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου δεν υπέγραψε το πρόγραμμα εφημερίας, κυρία Υπουργέ; Και δεν το υπέγραψε γιατί δεν το βρήκε νόμιμο. Δεν το υπέγραψε γιατί δεν «βγαίνουν», δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μήπως φταίει η διοίκηση του νοσοκομείου και για αυτό; Γιατί εγώ αυτό κατάλαβα, ότι δεν σας έχει ζητηθεί η πρόσληψη.

Έστω και τώρα ποια είναι η πολιτική βούληση του Υπουργείου; Αφήστε τη διοίκηση του νοσοκομείου. Σήμερα τι απαντάτε στους Θεσσαλούς πολίτες; Θα προσλάβετε μόνιμο προσωπικό, για να ενισχύσετε το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το ίδιο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό, ναι ή όχι;

Δύο απαντήσεις υπάρχουν, κυρία Υπουργέ, δεν υπάρχει άλλη. Θα περιμένω με αγωνία όχι μόνο εγώ την απάντησή σας για τη βούληση του Υπουργείου για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο Λάρισας.»