Κάλεσμα στους πολίτες να ενημερωθούν και να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας για την διαδικασία της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού που ξεκινάει το επόμενο διάστημα και υλοποιείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή απεύθυναν από κοινού σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο προϊστάμενος της Στατιστικής Αρχής στην Λάρισα κ. Χρήστος Ράπτης.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο της Λάρισας o κ. Ράπτης τόνισε ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι έτοιμη για την έναρξη της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού, που ακολουθεί την απογραφή κτιρίων, η οποία έχει πραγματοποιηθεί.
Σημειώνεται πως η διαδικασία της απογραφής η οποία διεξάγεται κάθε χρόνια, είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες. Καταρχήν υπάρχει η δυνατότητα της ψηφιακής αυτοαπογραφής αλλά και της απογραφής στο σπίτι από τα στελέχη της Στατιστικής Αρχής.
Τόσο ο κ. Ράπτης όσο και ο Καλογιάννης, τόνισαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και οι πολίτες να απογραφούν ψηφιακά, αφιερώνοντας 15’ με 20’ λεπτά από το χρόνο τους. Σημειώνεται πως η διαδικασία της ψηφιακής αυτό απογραφής σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα αποτροπής από τη διάδοση του κορονοϊού. Βεβαίως υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα της παραδοσιακής απογραφής στο σπίτι, η οποία επίσης έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες απογραφές. Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Ράπτη στην φετινή απογραφή θα καταγραφεί ο πραγματικός πληθυσμός (δηλαδή που διαμένει ο κάθε πολίτης) και ο νόμιμος πληθυσμός (που είναι εγγεγραμμένος ως δημότης). Δηλαδή σε σχέση με την απογραφή του 2011 δεν υπάρχει η καταγραφή του de facto πληθυσμού. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να υπάρξουν μετακινήσεις πληθυσμών από πόλεις σε άλλες πόλεις ή σε χωριά, πρακτική που συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και εάν γίνει μια τέτοια προσπάθεια το σύστημα όπως έχει δομηθεί δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστεί μια τέτοια προσπάθεια.
Όπως τονίστηκε τόσο από το δήμαρχο όσο και από τον επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής στόχος της απογραφής είναι η αποτύπωση της πραγματικής εικόνας που υπάρχει. Ειδικά, ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι χαρακτηριστικά ότι η απογραφή έχει ως στόχο να αποτυπώσει τον πραγματικό πληθυσμό της πόλης. Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για 150.000 κόσμου στη Λάρισα όπως καταγράφηκε το 2011 και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πραγματικός πληθυσμός να πλησιάζει ή και να ξεπερνάει τις 200.000 κατοίκους.» Σημειώνεται πως ο πληθυσμός που θα καταγραφεί σε κάθε σημείο της επικράτειας, διαμορφώσει μα καθοριστικό τρόπο παραμέτρους όπως ο αριθμός του εδρών κάθε Εκλογικής Περιφέρειας στο Κοινβούλιο, μέχρι και τα οικονομικά των Δήμων.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγράφουν οι Λαρισαίοι με τον σωστό τρόπο», επεσήμανε ο δήμαρχος προαναγγέλοντας και τη διενέργεια σχετικής καμπάνιας από το Δήμο Λαρισαίων.
Ο κ. Ράπτης αναφερόμενος στα πρακτικά ζητήματα της απογραφής σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σε κάθε σπίτι θα πάει ένας απογραφέας και θα δώσει ένα κωδικό με τον οποίο κάθε νοικοκυριό θα μπορέσει να αυτοαπογραφεί, με την λεγόμενη αυτοαπογραφή. Θα δοθεί προθεσμία δύο περίπου εβδομάδων και μετά οι απογραφείς θα πάνε στα σπίτια και θα κάνουν την παραδοσιακή απογραφή με το έντυπο σε όσους δεν μπορέσουν να το κάνουν ηλεκτρονικά. Η επιλογή των απογραφέων, έχει ολοκληρωθεί. Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν οι κωδικοί και η απογραφή θα γίνει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Πλέον υπάρχει ο πραγματικός πληθυσμός, που μένει δηλαδή ο καθένας. Να μην γίνει καταστρατήγηση της μετακίνησης για να καταγράψουμε την πραγματικότητα, εκεί που ζει ο κόσμος, εκεί πρέπει και να απογραφεί.».Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων από την Στατιστική Υπηρεσία.
* Πριν τη συνέντευξη υπήρξε συνάντηση εργασίας μεταξύ του κ. Καλογιάννη, του κ. Ράπτη και του γενικού γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων κ. Γ. Οικονομίδη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απογραφή στη σχετική ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:
https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous