Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε ένας στους τέσσερις χώρους πρασίνου στην Ελλάδα από εθελοντές που κατέβασαν δωρεάν εφαρμογή της WWF για κινητά. Μεταξύ των «κομμένων» είναι και περιοχές της Λάρισας η οποία, επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αποπειράθηκε να λάβει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό για …πράσινες πόλεις.
Συνολικά 887 χώροι πρασίνου βαθμολογήθηκαν σε 89 πόλεις από 4.500 χρήστες που κατέβασαν το WWF GreenSpaces. Ο γενικός μέσος όρος βαθμολογίας φτάνει το 6,2 «κάτι που υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι κάτοικοι πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να απολαμβάνουν και να επισκέπτονται χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας» όπως υπογραμμίζει η WWF.
Ειδικότερα, 664 χώροι πρασίνου πέρασαν τη βάση του 5, ενώ 223 «κόπηκαν».
Όπως δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», «η έκθεση, που έχει σταλεί σε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας, μπορεί να είναι το εφαλτήριο για ανάληψη περισσότερων και καλύτερα συντονισμένων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση» και συμπλήρωσε, ότι «για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών».
Μόλις 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία, μεταξύ 9 και 10. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το Άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.
Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται στη Λάρισα, στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη.
Σημειωτέον, το Πεδίον του Άρεως (Αθήνα) βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04 «κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος».
Σε επίπεδο δήμων, η Πετρούπολη, η Τρίπολη, το Ίλιον, η Καλαμάτα, το Αιγάλεω, η Βουλιαγμένη, η Πεύκη και το Ψυχικό, είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τον Εύοσμο, τον Πειραιά, την Παλλήνη και τη Γλυφάδα.
«Μέσα από το WWF GreenSpaces οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να βαθμολογήσουν την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη τους. Η αξιολόγηση των χώρων αφορά στην ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και την ποιότητα και είδος των υποδομών που κάθε χώρος διαθέτει και η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως το 10 (άριστες εντυπώσεις)» αναφέρει η οργάνωση.
Λ. Ε.