Την απουσία πολιτικής βούλησης στο θέμα της εκμετάλλευσης της δημόσιας γης και τις δυνατότητες που αυτή ανοίγει για τη στήριξη νέων και επαγγελματιών αγροτών, επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.
Στην ερώτηση, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει τα εξής: «Μεγάλα μεσιτικά γραφεία αναζητούν στην Ελλάδα μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις (βοσκότοπους αιγοπροβάτων και άλλων παραγωγικών ζώων), άνω των 300 στρεμμάτων και ορισμένες άνω των 3.000 στρεμμάτων, καθώς επίσης και μεγάλες αγροτικές-καλλιεργημένες εκτάσεις.
Αφού ενημερωθούν από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για τις ιδιόκτητες εκτάσεις, απευθύνονται στις Π.Ε.Χ.Ω.Π. των Περιφερειών για να βεβαιώσουν ότι είναι χορτολιβαδικές και άρα έχουν τη δυνατότητα για χρήση σε τουριστικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.
Πόσο κινδυνεύουν οι εκτάσεις που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ να καταλήξουν σε χέρια επενδυτών αντί σε επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφους, νέους και ανέργους, οι οποίοι περιμένουν από το 2012 να τους κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με το άρθρο 7, Ν.4061/2012, για ενίσχυση της παραγωγής, διασφάλισης της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και των γεωργών της χώρας;
Η καθυστέρηση της κατανομής δημόσιας γης και της διενέργειας των μελετών των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης εκ μέρους των Περιφερειών, καθώς και η νομική κατοχύρωση της γης υψηλής παραγωγικότητας στη χώρα μας, δίνει χώρο στα σχέδια των επενδυτών για «αξιοποίηση» της δημόσιας γης σε δραστηριότητες που αποσκοπούν δήθεν σε οικονομική ανάπτυξη, αποκρύπτοντας τις επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.
Για να σταματήσει η απαξίωση της αγροτικής γης και η τσιμεντένια ερημοποίηση με την υποβάθμιση της κτηνοτροφίας τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρη τη χώρα (νησιά, τουριστικοί προορισμοί, παράκτια ζώνη) πρέπει, με άμεσες ενέργειες, οι Περιφερειάρχες να ξεκινήσουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, να διανεμηθούν οι δημόσιες εκτάσεις σε ανέργους, κτηνοτρόφους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να θωρακιστεί θεσμικά η αγροτική γη και η γη υψηλής παραγωγικότητας, προς όφελος των παραγωγών και του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό για την εφαρμογή του Ν.4061/2012 με δημόσια διαβούλευση με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, αλλά και τους φορείς (Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών). Από τον δημόσιο διάλογο προέκυψε αφενός η ανάγκη για την εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.4061/2012 (το οποίο προβλέπει τα κριτήρια για την παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων), αφετέρου η ανάγκη τροποποίησής του. Εξαιτίας της αδυναμίας συγκεκριμένων Περιφερειών δόθηκε εκ νέου παράταση σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς έως τις 31-10-2019».
Επειδή η πρόσβαση στη δημόσια γη είναι δικαίωμα των νέων, των επαγγελματιών αγροτών, ο κ. Κόκκαλης ρωτάει τον κ. Βορίδη αν σκοπεύει να εφαρμόσει τον Ν.4061/2012 και συγκεκριμένα το άρθρο 7 και ποια είναι η πολιτική σας στην εκμετάλλευση της δημόσιας αγροτικής γης.