Στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Αχιλλίου στην Λάρισα μίλησε χθες το πρωί Κυριακή της Σαμαρείτιδος ο οικείος μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.
Ο κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά από την τέλεση της θείας λειτουργίας παίρνοντας αφορμή από τις κοινωνικές ανατροπές που παρουσιάζονται μέσα στην ευαγγελική περικοπή σημείωσε πως “σήμερα βλέπουμε τον Χριστό να κάθεται και να διαλέγεται. Να προσεγγίζει τον αλλόθρησκο και να δέχεται τον αλλόφυλο. Έρχεται έτσι με έναν τρόπο θεϊκό και μοναδικό κάνοντας μια ιδιότυπη εγχείρηση για να αφαιρέσει όλα αυτά τα καρκινώματα από την σκέψη, την πεποίθηση και από τον τρόπο που πορεύονταν οι άνθρωποι της Σαμάρειας. Κάνει μια σειρά από ανατροπές ενάντια στα κοινωνικά πιστεύματα και στα κατεστημένα της εποχής αλλά και σε όσα επέβαλε ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός. Με τον διάλογο αυτό βλέπουμε να γίνονται φοβερές υπερβάσεις αφού ο Χριστός αναιρεί τις ανθρώπινες δοξασίες που εμπόδιζαν το πνευματικό έργο”.
Θέλοντας να αναφερθεί στα σημερινά κοινωνικά πιστεύματα, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως “αυτά ως ισχυρά και παράδοξα χαρακτηρίζουν ακόμη τις σημερινές ανθρώπινες κοινωνίες. Έρχονται ως αγκυλώσεις και εμποδίζουν την πρόοδο της κοινωνίας μας αφού είναι γεμάτη από τέτοιες αντιλήψεις και πεποιθήσεις οι οποίες αποτελούν ιδέες ανθρώπων που μπορεί στο παρελθόν να λειτούργησαν όμως πλέον θεωρούνται ξεπερασμένες”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως αυτές προέρχονται κυρίως από πολιτικούς χώρους αφού εκεί κάποιοι “παρόλο που κατανοούν ότι οι ιδέες αυτές πλέον δεν ισχύουν και μπορεί να κάνουν κακό στην κοινωνία μας συνεχίζουν να τις πιστεύουν, να εμμένουν και να πορεύονται με βάση αυτές”.
Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος συμπλήρωσε πως “τα κοινωνικά αυτά πιστεύματα τα οποία παλιώνουν και πρέπει να αποκατασταθούν όταν εξελιχθούν σε εκδηλώσεις, σε έναν ιδιότυπο καθωσπρεπισμό και σε έναν άνευ ουσίας συντηρητισμό, τότε όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά είτε αφορμές για να αποδομηθεί μια κοινωνία είτε καρκινώματα στο σώμα αυτής που την κάνουν δύσμορφη και πολλές φορές αποτελούν την παθογένειά της για την αιτία θανάτου της”.
Επιδιώκοντας να στηλιτεύσει όλους εκείνους που έχοντας λίγη εξουσία περιφρονούν τους άλλους, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως όλοι αυτοί δεν κάθονται να συζητήσουν μαζί σου και να σε ακούσουν. “Λένε τα δικά τους και θεωρούν ότι είσαι υποχρεωμένος να τα αποδεχθείς και να συμμορφωθείς σε αυτά. Από την άλλη όμως βλέπουμε έναν Χριστό να καταδέχεται να κάθεται δίπλα σε ένα ανθρώπινο πλάσμα και να κάνει διάλογο μαζί του και μάλιστα όχι δίπλα σε έναν φιλόσοφο και σε έναν σπουδαίο επιφανή εξουσιαστή αλλά σε μια απλή ύπαρξη. Σε μια γυναίκα από την Σαμάρεια που είναι φορτωμένη με αμαρτίες”.
Σχολιάζοντας την στάση ορισμένων χριστιανών οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν διάφορες καταστάσεις και να κατακρίνουν αρνητικά την εκκλησία, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως στις μέρες μας έχουν παρεξηγηθεί πολλά πράγματα. “Όταν η εκκλησία τολμά να κάνει έναν διάλογο με οποιονδήποτε τρόπο έρχονται αμέσως κάποιοι και το ονομάζουν προδοσία της πίστεως. Βρίσκουν έτσι ευκαιρία για να φανούν ομολογητές στην εκκλησία, στον επίσκοπό τους, στον ιερέα της ενορίας τους και στους άλλους αδελφούς τους”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως ο άνθρωπος του Θεού πρέπει να είναι ειρηνικός. “Δεν μπορεί να είναι νευρώδης και επιθετικός. Δεν μπορεί να απορρίπτει, να βρίζει και να εξουθενώνει τους άλλους ανθρώπους. Αρκεί να δούμε το σημερινό παράδειγμα του Χριστού που είναι ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται η εκκλησία διαχρονικά και συμπεριφέρεται έναντι σε όποιον διαφωνεί”.
Αναφερόμενος στις διάφορες διαιρετικές αντιλήψεις που έχουν κάποιοι ακόμη και σήμερα ως προς το ανθρώπινο γένος, ο μητροπολίτης Λαρίσης προσπαθώντας να παρουσιάσει την θέση της ορθόδοξης εκκλησίας, υπογράμμισε πως “η διάκριση αυτή του αρσενικού και του θηλυκού είναι από τον Θεό αφού αυτός έπλασε δυο γένη στο ανθρώπινο είδος ισότιμα αλλά όμως να έχουν διαφορές μεταξύ τους. Είναι ισότιμοι ως αξία αλλά πολλές φορές έχουν διαφορετική αποστολή και αυτή η διαφορετικότητα που υπάρχει επιβάλλει τον σεβασμό και την διαφορετική μεταχείριση κατά περιόδους και κατά περιπτώσεις. Δεν επιβάλλει όμως την αφομοίωση της ανθρώπινης αξίας”, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως αγίες μπορούν να γίνουν εξίσου και οι γυναίκες όπως οι άνδρες. “Μην ξεχνάμε ότι η Παν-αγία πέρα και πάνω από όλους τους αγίους είναι μια γυναίκα, η Υπεραγία Θεοτόκος”.
Ο κ. Ιερώνυμος έκλεισε το κήρυγμά του λέγοντας πως “το σημερινό ευαγγελικό κείμενο είναι ο καλύτερος οδοδείκτης για μια σύγχρονη κοινωνία αφού έρχεται για να μας αναδείξει το πόσο υστερούμε και το πόσο θα πρέπει ακόμη να προχωρήσουμε έτσι ώστε να κατακτήσουμε την πληρότητα της αλήθειας και να κατανοήσουμε αυτό που θέλει ουσιαστικά ο Χριστός από εμάς και από την ζωή μας”.
ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης