Εκτενή και συνολική παρέμβαση – ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το ζοφερό τοπίο που παρουσιάζει η Ελληνική Οικονομία, μετά τα νέα δεδομένα της πανδημίας, τα οποία επηρεάζουν καταλυτικά και το νομό Λάρισας.
Συγκεκριμένα, η βουλευτής Λάρισας υπενθυμίζει πως στη χώρα μας το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρές ή πολύ μικρές (0-50 εργαζομένων), οι οποίες καλύπτουν το 80% περίπου των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Βάσει, ωστόσο, πρόσφατων ερευνών γίνεται καθημερινά αντιληπτό ότι μετά την πολυετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε, οι επιχειρήσεις που με πολύ κόπο και θυσίες άντεξαν, κινδυνεύουν πλέον με κατάρρευση από τις συνέπειες της καραντίνας, λόγω της πανδημίας του covid-19.
Παρόμοιες ωστόσο είναι δυστυχώς και οι εκτιμήσεις της Ε.Ε., αλλά και άλλων μεγάλων διεθνών Οργανισμών, οι οποίες κάνουν λόγο για δυσκολία απορρόφησης της κρίσης από πλευράς της ελληνικής οικονομίας, με τις μικρές επιχειρήσεις, όσο και τον τουρισμό να αποτελούν τους τομείς που αναμένεται να πληγούν περισσότερο.
Όλα τα παραπάνω, τονίζει η Ευαγγελία Λιακούλη, μαθηματικά οδηγούν την επόμενη περίοδο στην περαιτέρω καταβύθιση της οικονομίας, τη μείωση του ΑΕΠ και την αύξηση της ανεργίας, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας τουλάχιστον 190.000 θέσεων εργασίας, λόγω της έλλειψης ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων και του συνεπακόλουθου «λουκέτου».
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως η ΓΣΕΒΕΕ μετρά 6 στις 10 επιχειρήσεις – το διόλου ευκαταφρόνητο 51,19% – να είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ σε παρεμφερή συμπεράσματα οδηγείται και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), που διαπιστώνει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, είναι αποσπασματικά, οριζόντια, πρόχειρα και με ασφυκτικές προθεσμίες, οι οποίες δεν καλύπτουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία πολιτικός θέτει τους συναρμόδιους Υπουργούς προ των ευθυνών τους, ρωτώντας τους πολύ συγκεκριμένα για το:
«1. Αν η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και κατευθύνσεις, ώστε να αξιοποιήσει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τα 22,5 δις επιχορηγήσεων και τα 9,5 δις δανείων της Ε.Ε.;
2. Πώς θα συμμετέχουν οι παραγωγικοί φορείς και τα Επιμελητήρια στη λήψη αποφάσεων; Θα υπάρξει διαβούλευση και συνεργασία με παραγωγικές δυνάμεις και κόμματα, ώστε οι πόροι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων, προκειμένου να μη χαθεί ακόμη μια ευκαιρία ανάταξής της;
3. Πώς η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας στη διαμόρφωση και υλοποίηση του προγράμματός της, κι αν θα εφαρμοστεί το παράδειγμα της επιστημονικής επιτροπής στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στην οικονομική;
4. Πώς θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» προς όφελος των εργαζομένων;
Και τέλος,
5. Πώς θα συνεργαστούν και θα συντονιστούν τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να μην υπάρξουν επικαλύψεις και δυστοκίες και χαθούν για μία ακόμη φορά πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι;»
Η Ευαγγελία Λιακούλη καταλήγει: «η κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση αντί να λειτουργεί επικοινωνιακά, να …«αυτοσυγχαίρεται» για την επιτυχία των χειρισμών της στην υγειονομική κρίση και να σκέφτεται μέχρι και εκλογές τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχει έτοιμο το σχέδιο για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και την αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε για την ανάκαμψη της Οικονομίας».