Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν χθες το απόγευμα της Πέμπτης, 3 Ιουνίου 2021, από την πόλη της Λάρισας στον Πολυχώρο Θεσσαλία (πρώην Carrefour) οι εκδηλώσεις του προγράμματος «EUchanges Thessaly» για την αναγνωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται στην Θεσσαλία από την Πολιτική Συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ.
Έγινε παρουσίαση του προγράμματος «EUchanges Thessaly», αναλύθηκε η έννοια της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας με αντικείμενο «Η συμβολή των εργαλείων του ΕΣΠΑ στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουνίου.
Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία μέσω ΕΣΠΑ την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Όπως τόνισε «πρόκειται για έργα που χωρίς τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν».
Παράλληλα εστίασε στον αντίκτυπο των έργων στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της καθημερινότητας των θεσσαλών αλλά και στη σημαντική συμβολή τους στο ανταγωνιστικό «προϊόν» της Περιφέρειας Θεσσαλίας τόσο ως προς την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδυτών, όσο προς την τουριστική ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Θεσσαλία διεκδικεί πλέον να μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα της Έκθεσης Φωτογραφίας, να παρακολουθήσουν βιντεοπαρουσιάσεις των έργων και συνεντεύξεις, να φωτογραφηθούν στο Fotobooth και πάρουν μαζί τους αναμνηστικές polaroid φωτογραφίες και τα δώρα της εκδήλωσης. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων και ομιλιών ακολούθησε δεξίωση στον υπαίθριο χώρο του Πολυχώρου Θεσσαλία.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις του προγράμματος «EUchanges Thessaly» θα διαρκέσουν έως τις 27 Ιουνίου και μετά την πόλη της Λάρισας θα συνεχιστούν στα Τρίκαλα από 12 – 14 Ιουνίου, στην Καρδίτσα από 13 – 14 Ιουνίου, στη Σκιάθο από 26 – 28 Ιουνίου και τέλος στο Βόλο από 27 – 29 Ιουνίου.
Αναφέρεται δε, ότι από χθες επίσης ξεκίνησε ο Διαδικτυακός Μαθητικός Διαγωνισμός «Ξέρεις από ΕΣΠΑ;» που αφορά σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης των 4 θεσσαλικών νομών και στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων για τα έργα που υλοποιηθήκαν στην Θεσσαλία με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, στην κατανόηση της έννοιας της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. και του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ που λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για τις χώρες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι μαθητές θα μπορούν να πάρουν μέρος στον διαδικτυακό διαγωνισμό «Ξέρεις από ΕΣΠΑ» από τις 3 – 27 Ιουνίου μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του
προγράμματος και του ειδικού application που μπορεί κανείς να κατεβάσει στο κινητό του, ενώ ο διαγωνισμός θα τρέχει παράλληλα στα social media και συγκεκριμένα στη σελίδα του «Eu Changes Thessaly» στο Facebook.
Οι νικητές του διαγωνισμού, μετά από κλήρωση, θα κερδίσουν ένα ταξίδι στην Αλόννησο προκειμένου να επισκεφτούν το Υποβρύχιο Μουσείο το οποίο υλοποιήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη Διαδικτυακός Φωτογραφικός Διαγωνισμός «Η χρηστικότητα των έργων ΕΣΠΑ στην καθημερινότητά μας» στα social media και συγκεκριμένα στο Instagram.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό φωτογραφίζουν έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική οπτική γωνία. Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευθεί και ο νικητής θα κερδίσει ένα ταξίδι στην Αλόννησο προκειμένου να επισκεφτεί το Υποβρύχιο Μουσείο.
Το πρόγραμμα «EUchanges Thessaly» αφορά στην αναγνωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται στην Θεσσαλία από την Πολιτική Συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ.
Η πολιτική συνοχής είναι η βασική πολιτική επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της οποίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα που αλλάζουν τη ζωή των Θεσσαλών πολιτών στην καθημερινότητά τους.
Έχει απτά αποτελέσματα στον τόπο κατοικίας τους, τους αγγίζει στην καθημερινότητα τους οπότε απαντάει ξεκάθαρα και άμεσα στο ερώτημα σε τι μας ωφελεί η συμμετοχή μας στην ΕΕ, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιείται μετά από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, που έθετε την ΕΕ στον καθημερινό δημόσιο διάλογο όχι με πάντα με θετικό τρόπο.